2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Így szavazunk áprilisbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-20 18:07:51
Kisebb parlament, egyfordulós választás, kopogtató cédula helyett ajánlóívek – számos újdonsággal találkozhatnak a tavaszi országgyûlési választáson a szavazók. Áder János köztársasági elnök április 6-ra írta ki a voksolás idõpontját.

A névjegyzékben szereplõ szavazók február elején kapnak értesítõt arról, hogy melyik szavazókörben voksolhatnak. Február közepétõl pedig a pártok megkezdhetik a jelöltjeiket támogató aláírások gyûjtését.

Már az új parlament létszámához alakítják az üléstermet a Parlamentben, 2014-tõl ugyanis kevesebb, 199 képviselõ lesz a magyar országgyûlés tagja. 106 képviselõ jut be egyéni választókerületbõl és 93 pedig pártlistáról. Újdonság, hogy idén a korábbi kettõ helyett csak egy fordulós lesz a választás.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje azt mondta: most hogy a köztársasági elnök kiírta a választásokat, a névjegyzékben szereplõ szavazópolgárok február elején egy értesítõt kapnak, hogy ki, melyik szavazókörben voksolhat.

„Február 7-e és 17-e között készülnek el az értesítõk, és akkor kerülnek kiküldésre. Február 17-e után várhatják a választópolgárok, hogy felkeresik õket a jelölteket jelölõ szervezetek: akkor indul az ajánlás” – magyarázta vasárnap a Híradónak Pállfy Ilona, az NVI elnöke.

Változás az is, hogy idén már nem lesz kopogtató cédula, helyette a jelölteket a pártok ajánlóíveinek aláírásával lehet támogatni. Minden jelöltnek ötszáz aláírást kell összegyûjtenie az induláshoz, a szavazópolgárok akár több jelöltet is támogathatnak.

Idén már a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ, külhoni magyar állampolgárok is voksolhatnak majd az országos pártlistákra. Regisztrálni a választásokat megelõzõ tizenöt napig, vagyis március 22-ig lehet. Õk levélben szavaznak majd.
A külföldön elõ, de magyarországi állandó lakcímmel rendelkezõ magyar állampolgárok a nagykövetségeken és fõkonzulátusokon voksolhatnak, a választás napján.

A szavazók a választás során az országos listát állító pártokra, és az egyéni képviselõ jelöltekre voksolhatnak. Újdonság, hogy a Magyarországon élõ nemzetiségek – ha elõzetesen felvetették magukat a névjegyzékbe – nemzetiségi listára is voksolhatnak, õk viszont pártlistára már nem.

Idén elõzetes eredmény várhatóan a szavazás estéjén várható, a végleges eredményét a külképviseleteken leadott voksok miatt legkésõbb április 25-én hirdetik ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!