2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Paksi erõmû - Tolnában kiemelt projekt a felkészülés a bõvítésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-22 19:06:43
Tolna megye 2014-2020-as területfejlesztési programjában kiemelt jelentõségû projekt a paksi erõmû bõvítésére való felkészülés - mondta a programot készítõ Hétfa Elemzõ Központ stratégiai igazgatója szerdán Pakson.

Szepesi Balázs a Tolna megyei önkormányzat konferenciáján hozzátette: a felkészülésben három alapelvet fogalmaztak meg a térségnek. Elsõként, hogy az építkezéshez szükséges infrastruktúra rendben megépüljön, és megtervezzék a közszolgáltatásokat, másodszor, hogy a helyi vállalkozások minél többet tudjanak majd profitálni a beruházásból, illetve, hogy a megépülõ infrastrukturális létesítményeket az építkezés után is tudják hasznosítani. A területfejlesztési program szerint a kiemelt projekt feladata lesz, hogy a fejlesztések országos finanszírozását elõkészítse, és összefogja az önkormányzatok, vállalkozások, nonprofit szervezetek munkáját.

A szakember hozzátette: a bõvítés több ezer embernek ad majd munkát. Mint mondta, jelenleg Tolna megye foglalkoztatásának hatoda kötõdik a paksi erõmûhöz, amely hét évre vetítve mintegy tízmilliárd forintot ad támogatás vagy helyi adó formájában a helyi közösségeknek. Ez a hétéves ciklusban várhatóan Tolna megyének címzett uniós források egyharmadát jelenti. Kovács Antal, a Paksi Atomerõmû Zrt. kommunikációs igazgatója a konferencián felvetette: ha valóban orosz blokkok épülnek Pakson, érdemes újra gondolni a magyar mezõgazdasági termékek oroszországi piacának korábbi kapcsolatrendszerét.

Moszkvában január 14-én Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttmûködésrõl született megállapodást, ennek keretében két paksi erõmûblokk megépítésérõl is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!