2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Havazás – A katasztrófavédelem óvintézkedéseket kér mindenkitõlForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-01-23 18:53:25
Jelentõs mennyiségû hóra, hófúvásra, ónos esõre is számítani lehet a következõ napokban, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) mindenkitõl azt kéri, tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.

Hajdu Márton, az OKF szóvivõje az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a meteorológiai elõrejelzések szerint a hét végén – várhatóan pénteken, szombaton – havazás éri el az országot, egyes területeken akár 20 centiméteres hóréteg is kialakulhat, továbbá helyenként ónos esõ is várható.

A téli közlekedés során csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést – írta a szóvivõ, jelezve: fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelõ mûszaki állapotú, a téli idõjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármû elakadhat, a jármû felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelõen tanácsos összeállítani.

Akik a tömegközlekedést választják, azoknak is fel kell készülniük a késésekre és a megnövekedett várakozási idõre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közmûellátásban, így otthon is számítani lehet egy esetleges áramkimaradásra.

A katasztrófavédelem folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a kialakuló helyzetrõl. Az OKF azt kéri, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezõknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is – írta Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint péntekre virradóra délnyugat felõl kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esõt, illetve a déli megyékben az ónos esõt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre jelentõs hótakaró alakulhat ki. A megerõsödõ északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet – közölte a meteorológiai szolgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!