2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Elkerülhetõ ez a betegség - országos kampányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-01-29 14:38:02
Népegészségügyi kampány indult az influenzaszerû megbetegedések terjedésének megelõzésére közlekedési vállalatok, önkormányzatok és oktatási intézmények részvételével.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetõje elmondta: Magyarországon az influenzaszezon még nem indult el, január harmadik hetében 10 500-an fordultak influenzaszerû tünetekkel orvoshoz. Ha ez a szám eléri a 15 ezret, akkor beszélhetünk influenzajárványról - közölte.

A megelõzésrõl szólva Pusztai Zsófia elmondta, hogy nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása: zsebkendõ használata köhögéskor, tüsszentéskor; a zsebkendõt zárt szemetesbe kell kidobni. Emellett a gyakori, illetve rendszeres kézmosás szükségességét és a zárt terek rendszeres szellõztetését említette.

Kiemelte: a megelõzés leghatékonyabb módja a védõoltás. Még nem késõ oltatni - mondta Pusztai Zsófia hozzátéve, hogy a 65 év felettiek 75 százalékának beoltása lenne indokolt. Magyarországon, más európai országhoz hasonlóan, a 65 év felettiek 35 százaléka oltatja be magát. Védõoltás beadását javasolta még a krónikus betegeknek, a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekeknek, valamint a várandós nõknek.

Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályának fõorvosa közölte, a vírus már eljutott Magyarországra. Felhívta rá a figyelmet, hogy a védõoltás nemcsak azt védi, akinek beadták, hanem azt is, aki a beoltottal kapcsolatba kerül. A fõorvos a kézmosás mellett az arc megtisztítását is fontosnak nevezte, különösen a kisgyermekes családoknál, a felnõttek esetében. Megjegyezte azt is, hogy tüsszentéskor az influenza vírusa - ha nem használunk zsebkendõt - akár több mint három méter távolságra is eljuthat.

A tömegközlekedési társaságok, köztük a Máv-csoport, a Volánbusz és a Budapest Airport is csatlakozott az országos influenzaellenes kampányhoz. A megelõzõ lépések közé tartozik, hogy védõoltást biztosítanak a dolgozóknak, kézfertõtlenítõket helyeznek ki a mosdókba, a buszokon és a vonatokon pedig rendszeresen fertõtlenítik a kapaszkodókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!