2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Panelfelújítás 881 millió forintértForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-05 14:44:39
Az idén tizenhárom panelház nyújtotta be pályázatát az illetékes pályázatkezelõ szervezethez.

Nagyszabású lakásfelújítások


Hajdúböszörmény – Nyolcszáznyolcvanegymillió forintért újítják fel Hajdúböszörményben a panellakásokat. Az idén tizenhárom társasház nyújtotta be pályázatát az illetékes pályázatkezelõ szervezethez.

 

A gazdasági tárca évek óta meghirdeti panelprogramját, melynek lényege, hogy az önkormányzatok pályázati úton jelentõs összeget nyerhetnek el az iparosított technológiával épült házak (értsd: panelházak) energiatakarékosságot eredményezõ felújítására.

Egyelõre tizenegy

A hajdúböszörményi önkormányzat elõször 2005-ben csatlakozott a programhoz, 2006-ban így kétszáz, a rá következõ évben további harminc lakást sikerült felújítaniuk.

Az idén tizenhárom panelház nyújtotta be pályázatát az illetékes pályázatkezelõ szervezethez, ebbõl eddig egyelõre tizenegyen nyerték el a támogatást. Hajdúböszörmény területén egyébként a lakosság tíz százaléka él panelban, méghozzá a belvárosban, ez hozzávetõleg ezeregyszáz lakást jelent. Ezek a három-négyemeletes házak még az 1980-as évek elején épültek, így idõszerûvé vált a mûszaki tartalmú korszerûsítésük.

Az összberuházási költség nyolcszáznyolcvanegymillió forint. Ebbõl az összegbõl az érintett hatszázhetvenhárom lakásban felújítják a homlokzati hõszigetelést, nyílászárócseréket hajtanak végre.

A helyi önkormányzat az elismerhetõ költségek egyhatodáig járul hozzá a munkálatokhoz, nyolc éven keresztül, egyenlõ részletekben kigazdálkodva, az állam pedig a nyolcszáz-nyolcvanegymillió forint egyharmadát fizeti ki támogatásként, a fennmaradó rész pedig a társasház önereje.

Az építkezéseknél természetesen törekszik majd arra a kivitelezõ cég, hogy ne zavarják meg munkájukkal a tulajdonosok mindennapjait, vagyis a megszokott napi rutint, de kopácsolásra, kalapácsolásra természetesen számítaniuk kell a lakóknak.

Hamarosan kezdik


– A felújítási munkákat hamarosan megkezdik, hogy az elõzetes tervek szerint optimális esetben még a fûtési szezon elõtt befejezõdjenek. Jelenleg két társasház hatvanötmillió forint értékû pályázatáról nincs információnk, de bízunk benne, hogy hamarosan megszületik a döntés azok állami támogatásáról is – tájékoztatott Uzonyi Imre, az önkormányzat pénzügyi osztályának a vezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!