2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Elvonult az ónos esõ, már nincs fokozott balesetveszélyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-03 11:02:20
A katasztrófavédelem szerint mostanra megszûnt az ónos esõ miatti fokozott balesetveszély. Már csak négy nyugati megyében van érvényben elsõfokú, citromsárga riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is elsõfokúra mérsékelte a korábbi riasztásokat. Az Útinform szerint a fõutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat.

Több száz csonttörés, lefagyott utak és elzárt települések - így indult a nap az ország nyugati felében. Délig több megyében is piros riasztás volt érvényben az ónos esõ miatt. A legtöbben megfogadták a tanácsot és nem indultak útnak. Estére citromsárgára mérsékelték a figyelmeztetést.

Már szombat este nehéz volt talpon maradni Pécsett és a Dunántúlon. A járdák néhány óra alatt korcsolyapályává változtak, így a városban egész éjjel szórták az utakat és a járdákat. A veszélyes utakon voltak olyan helyek, ahova még a taxisok sem merészkedtek, egyesek szerint az is elõfordult, hogy fel sem vették a telefont.

Baranya megyében négy település egészen délig megközelíthetetlen volt közúton.

Az ország útjain több helyen árokba borultak vagy elakadtak az autók, de komolyabb bajba nem került senki.

Gyõrfi Pál, az Országos Mentõszolgálat szóvivõje a Híradónak elmondta, kora délutánig ötszáz csonttörést szenvedett emberhez riasztották a mentõket. „Voltak akik csak késõbb hívtak mentõt, amikor érezték hogy nagy baj van, valószínûleg eltört valamijük” – mondta. A kórházakban egyébként kétszer annyi végtagtöréses beteg fordult meg mint egy átlagos napon.

A környezõ országokkal szemben nincs ítéletidõ Magyarországon, ennek ellenére rendkívül nehéz a közlekedési helyzet az országban - mondta Orbán Viktor hajnali rendkívüli tájékoztatóján azt követõen, hogy egyeztetett a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban az irányító törzs tagjaival.

A miniszterelnök gratulált a katasztrófavédelem, a rendõrség, a honvédség egységeinek, valamint hibátlannak és hajszálpontosnak nevezte a meteorológiai szolgálat elõrejelzéseit, amelyekre az intézkedéseket - a mozgósításokat és a tájékoztatást alapozták. Orbán Viktor kiemelte, az állami szervek jól együttmûködtek egymással és az állampolgárokkal. „Az állami szervek együttmûködése jó volt, az állampolgárok állami szervekkel való együttmûködése pedig egyenesen kiváló. Úgy látom, hogy az emberek a tájékoztatást nemcsak pontosan és idõben megkapták, hanem komolyan is vették. Ha nem így történt volna, akkor ma az ország tele lenne az útról lecsúszott gépjármûvekkel, és könnyen elõállhatna ismét egy olyan helyzet, mint egy évvel ezelõtt” – mondta a miniszterelnök.

A Híradónak Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság vezetõje elmondta, a nyugati megyékben az éjszakai lehûlés miatt még számítani lehet ónos esõre, de az 55-ös úton, Baja környékén kialakult problémákat már sikerült felszámolni.

Az altábornagy hozzátette: Bács-Kiskun és Csongrád megyében mintegy ezerháromszáz kamion várakozik arra, hogy átléphessen Szerbiába, ahol sokkal súlyosabb helyzet alakult ki a zord idõjárás miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!