2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Tavasz: a meteorológus egyelõre egyetért a medvékkelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-03 11:16:15
Nem látták meg az árnyékukat a Fõvárosi Állat- és Növénykert barnamedvéi. A népi hiedelem szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig. Február másodikán minden évben medveárnyék-észlelést és mackófesztivált tartanak az állatkertben.

A népi hagyomány szerint a medvék megfigyelésével a tél hosszúságát lehet megjósolni: ha a medve kijön a barlangból és meglátja az árnyékát, még sokáig marad a hideg. Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat- és Növénykert szóvivõje közölte a Híradóval a hagyományos idõjósló technika eredményét. „Az történt, hogy nem látta meg az árnyékát hiszen borult idõ volt, és ebbõl a népi idõjóslás szerint arra lehetne következtetni, hogy a tél most már nem fog sokáig tartani” – mondta.

Rövid távon Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa is egyetért a medvékkel. „A következõ egy hétben felmelegedést fogunk tapasztalni, a felmelegedés mértéke inkább a jövõ hét második felében lesz komolyan érezhetõ, az ország egy részén 10 fok körül alakulhatnak a nappali hõmérsékletek – mondta a szakember.

Az állatkertben három napos mackófesztivállal készültek a napra, de azt mondják, garanciát nem vállalhatnak Vali és Defoe elõrejelzésére. Tavaly például szintén nem látták meg az árnyékukat, ennek ellenére még márciusban is esett a hó.

Mindenesetre most az Al-Duna térségébõl egyre szárazabb levegõ áramlik a Kárpát-medencébe és szerdán már sok napsütés is lesz.

Hétfõn alapvetõen derült, száraz idõre van kilátás, legfeljebb nyugaton, délnyugaton lehetnek erõsen felhõs területek. A délkeleti szél fõként a Dunántúlon lesz élénk, olykor erõs, másutt viszont gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet általában -3, -8 fok között alakul, de az Alföldön helyenként ennél is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hõmérséklet jellemzõen 2, 7 fok között várható, azonban a szeles és felhõs területeken ennél kissé hidegebb lesz.

Kedden a Nyugat-Dunántúlon lesznek erõsebben felhõs tájak is, másutt sok napsütésre számíthatunk. Csapadék nem valószínû. A keleti területek kivételével megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerõsödik a délkeleti, keleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet -4 és -11, a legmagasabb nappali hõmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul, de északkeleten, keleten 6, 8 fok is lehet.

Szerdán általában sok napsütésre számíthatunk. A Dunántúlon lesz helyenként több felhõ, de csapadék ott sem valószínû. A délkeleti, keleti szél idõnként megélénkülhet, az Észak-Dunántúlon egy-egy erõs széllökés is elõfordul. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet -4 és -11, a legmagasabb nappali hõmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de keleten, északkeleten 7, 8 fok is lehet.

Csütörtökön délnyugat, nyugat felõl átmenetileg megnövekszik, megvastagszik a felhõzet. Egyre több helyen valószínû esõ, kezdetben ónos esõ is kialakulhat. A déli szelet az Észak-Dunántúlon helyenként erõs széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet általában +1 és -4 fok között alakul, de az eleinte kevésbé felhõs keleti tájakon -5, -7 fok is elõfordul. A legmagasabb nappali hõmérséklet 2 és 8 fok között várható.

Pénteken az ország nagy részén átmenetileg felszakadozik, majd délután, estefelé délnyugat felõl ismét növekszik, vastagszik a felhõzet. Fõként a nap második felében valószínû egyre több helyen esõ, záporesõ. A déli szelet többfelé kísérik erõs széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hõmérséklet 5 és 12 fok között alakul.

Szombaton kezdetben még többfelé számíthatunk esõre, záporesõre, majd nyugat, északnyugat felõl megszûnik a csapadék, és felszakadozik, csökken a felhõzet. A nyugati szelet több helyen kísérik erõs széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hõmérséklet 6 és 11 fok között alakul.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!