2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A magyar feltaláló, Oroszi László legyõzte az AdidastForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-11 14:23:39
Oroszi László, az úgynevezett "irányítósávos futballcipõ" váli feltalálója január 30-án jogerõsen pert nyert az adidas sportszergyártó cég ellen - írja a Fejér Megyei Hírlap online kiadása.
Hétfõn este „robbant” a hír: az úgynevezett irányítósávos futballcipõ váli feltalálója, Oroszi László a Fõvárosi Ítélõtáblán január 30-án jogerõsen megnyerte perét a multinacionális sportszergyártó cég, az Adidas ellen, a szabadalom bitorlás tárgyában. A feltatáló 12 éve harcolt az igazáért, amelyre mostcsak részben került pont, hiszen kezdõdik a kártérítési per.

Január 30-án hirdette ki a Fõvárosi Ítélõtábla az Oroszi László kontra Adidas . perben hozott jogerõs ítéletét, miszerint a váli feltaláló találmánya szabadalmi jogait a multinacionális sportszergyártó cég az Adidas Precision és az Adidas Mania esetében elbitorolta. Az ítélethirdetés után a felek megállapodtak abban, hogy peren kívül megpróbálnak megegyezni egymással a kártérítést illetõen, de ez nem történt meg, ezért Oroszi László. és szabadalmi ügyvivõje, Lantos Mihály - aki a szintén magyar találmány, az üvegbeton esetében sikeresen képviselte ügyfelét - hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet.

A feltatáló Oroszi László szerint ezzel az ítélettel kiderült az igazság, s erre 12 évig kellett várnia, amely idõszak a feltalálói tevékenységét majd nem tönkre tette. Ebbwen az idõszakban Oroszi szerint az Adidas folytatta a szabadalom bitorlását, hihetetlen nagy összeggel lett gazdagabb, most pedig azt állítja a multinacionális cég, hogy ez a történet régen volt, s elévült. A pereskedés folyamán Oroszi szerint a multi a feltaláló "kivéreztetésére" spekulált.

45528_mtk3lte0njezmju.jpg

Oroszi László a bevallása szerint szerint az Adidas ezen idõszak alatt az erõfölényével és a befolyásával visszaélt, a védett magyar szellemi terméket teljesen kifejlesztett állapotában eltulajdonította, s ezzel a magyar futballnak is ártott. Oroszi László azt is elmondta, a tárgyaláson az Adidas jogi képviselõje cinikusan azt kérdezte: a feltaláló miért nem jött ki elõbb a termékkel, mint a cég? Oroszi válasza erre: Akkor nem kaptam szót, de most elmondom, valószínûleg én elõbb kijövök a termékkel, ha én is úgy eltulajdonítom, mint az Adidas. Nekem szabadalmaztatni, kísérletezni, tesztelni, és értékesítési hálózatot kiépíteni kellett, s ez az Adidasnak akkor rendelkezésére állt.

Oroszi László elmondta, a verdikt szerint az Adidasnak elégtételt kell adnia a feltaláló számára, és a szabadalombitorlás tényét a Nemzeti Sport címû napilapban, valamint a cég honlapján nyilvánosságra kell hoznia. Az ítélet azt is tartalmazza, hogy az Adidasnak 15 napon belül meg kell adnia a két cipõmárka gyártásával és forgalmazásával kapcsolatos adatokat. Oroszi László kérdésre elmondta, csak az adatok ismeretében tudják kiszámítani, mekkora kártérítésre tartanak igényt.

A jogerõs ítélet után a kártérítési per van már csak hátra. Oroszi László reméli, hogy ez nem tart hosszú ideig, s a bíróság méltányolja a teljesen új, az innovatív magyar termék ellopását úgy, hogy az egy fillérjébe sem került az Adidasnak, s a világon mindenütt értékesítette a találmányon alapuló termékeket.

Oroszi már 2012-ben is pert nyert. Akkor a bíróság kimondta az irányítósávos sportcipõ újszerûségét, s hogy annak megalkotása az õ feltalálói tevékenységén alapult. A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipõjét, melynek újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sûrû bordázata, az irányítósávok voltak, amelyek javítanak a találati pontosságon, segítik a játékost a labda jobb irányításában. A cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, kértek belõle példányokat is, majd 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipõt.

45528_showpic_2.jpg

A találmányról

- Már régóta tudtam, hogy az új megoldás is kivitelezhetõ, csak nem mertem elõjönni vele, mert nem tudtam, hogy mi lesz a 12 évig tartó per kimenetele - mondta a feltaláló. Ám miután megnyertük a pert, megvalósítottam. Ebbõl egy olyan csodálatos futball cipõ lett, olyan megoldással készült, amely a világon egyedülálló, egyetlen sportszergyártó sem alkalmazza. Ennek a lényege az, hogy bármely gyártó által készített cipõre, akár egy használtra is, utólag képes vagyok egy teljesen más eljárással, 10-15 perc alatt a korábbinál jobb irányítósávos részt elhelyezni, amely a labdarúgót a játék minden fázisában segíti. A cipõ felületén elhelyezkedõ bordák helyzetének, felületének, nagyságának és csúcsminõségû anyagának változtatásával tudom szabályozni a labda útját. Ez lehetõvé teszi a pontosabb passzokat, a labda könnyebb kezelését, a pontosabb lövéseket, a gyorsabb játékot, a labda nagyobb ívben történõ tekerését lövés esetében. Ezt a tesztelések bebizonyították. Azt is, hogy esõs idõben, a vizes pályán is ugyanazok a jellemzõi, mint szárazon, köszönhetõen az egységes rúgófelületnek. Az is újdonság, hogy minden posztra, legyen az védõ, középpályás, vagy támadó, az egyéni igényeknek megfelelõ felületet tudunk a cipõre feltenni - tette hozzá korábban Oroszi László.

45528_cipo.jpg

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!