2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Hol szedhetõ hóvirág?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-15 11:51:02
Hogy a címbeli kérdésre kertelés nélkül feleljünk: sehol. Ugyanakkor az, hogy hóvirág, túl tág kifejezés ahhoz, hogy ennyivel elintézzük a felvetést.

A kérdésnek mindenképp van létjogosultsága, mert a hóvirágokat sokan és sok helyen szedik, gyûjtik, hogy aztán hazavigyék, vázába tegyék, aluljárókban árulják, vagy külföldre exportálják. Nézzük akkor, mi a helyzet a hóvirággal!

Botanikai szempontból a hóvirág szó az amarilliszfélék családjába tartozó húsz fajból álló nemzetséget jelenti, melynek négy tagja található meg hazánkban. Ezek a pompás (Galanthus elwesii), a redõslevelû (Galanthus plicatus), a levantei (Galanthus fosteri), és a kikeleti hóvirág. Utóbbi, vagyis a Galanthus nivalis az, amelyik a többiek közül egyedüliként õshonos Magyarországon, és egyben védett fajnak számít. A kikeleti hóvirág eszmei értéke tövenként tízezer forint, szedése, gyûjtése nem megengedett, még akkor sem, ha kertekben nyílik. A védettség szabályairól az 1996. évi LIII., a természet védelmérõl szóló törvény 42. szakasza rendelkezik, mely szerint:

A természetvédelmi hatóság engedélye szükséges védett növényfaj a) egyedének, virágának, termésének vagy szaporításra alkalmas szervének gyûjtéséhez;b)egyedének birtokban tartásához, adásvételéhez, cseréjéhez, kertekbe, botanikus kertekbe történõ telepítéséhez; (forrás: Complex Jogtár)

Miért van szükség a védelemre?

A hóvirág a télbõl kilábaló idõszak egyik elsõ szép, virágos, és roppant vonzó növénye, melyet a téli, kora tavaszi természetjárók elõszeretettel gyûjtenek régóta bájos külalakja, különleges csüngõ virágai miatt. Kedvelt ajándéknövény a márciusi nõnap környékén, és rendszerint élelmes nénikék is gyûjtik, hogy aztán pár százasért árulják utcasarkokon, aluljárókban. A nagyarányú szedés miatt a hóvirágok száma már jó pár éve csökkenésnek indult, ami még önmagában nem okozott volna veszélyhelyzetet számukra, az igazi bajt a néha már ipari méreteket öltõ kitermelés jelenti. A hóvirág hagymái ugyanis keresett árucikknek számítanak, fõ felvevõpiacuk Hollandia. Élelmes honi "vállalkozók" ezért gyakran brigádokkal ásatják ki nagyobb területen a hagymákat, de az is elõfordul, hogy munkagépekkel tarolják le a termõhely földjének felsõ rétegét, így egyszerre több mázsányi hagymát tudnak felszedni. A hagymák ezután rendszerint a tulipánok földjére utaznak, egy részük pedig csomagolva visszatér hozzánk az üzletekbe.


A fõ probléma ezzel a gyakorlattal az, hogy a kitermelõk a legszebb példányok termõhelyeit számolják fel, így a satnyább, kevésbé szép virágok maradnak nálunk és szaporodnak. Ez a folyamat a hazai hóvirág-populáció minõségromlásához vezet, a telepek degenerálódnak, genetikai diverzitásuk (sokféleségük) csökken. Ezt felismerve a hóvirág 2005-tõl védettséget élvez. A hóvirágok egyébként Európa-szerte különbözõ szintû védettséget élveznek, Ausztriában például szedhetõ ez a növény, de csak annyi, amennyit egy ember a két ujjával átér.

Mindennek értelmében a kikeleti hóvirág Magyarországon nem szedhetõ a természetben, sem leszakított virág, sem kiásott hagyma formájában. Ezek a tilalmak vonatkoznak a kertben növekedõ kikeleti hóvirágokra is, ugyanakkor a többi típus a kertekben szabadon ültethetõ és leszedhetõ, bár utóbbi cselekedetnek sok értelme így sincs. Aki tehát otthonra szeretne hóvirágot, kertészetben vásárolhat ellenõrzött forrásból származó hagymát, melyet kora õsszel lehet elültetni a kertben, vagy egy cserépben, így ehhez most már késõ, de jövõre nyugodtan lehet próbálkozni.

Amennyiben lakásban neveljük, az elültetett hagymákat az elsõ hajtások kibújásáig sötét, hûvös helyen kell tartani, ezután világosabb területre telepíteni, de arra ügyelni kell, hogy a növény a hideget szereti, ezért a balkonon, vagy a külsõ ablakpárkányon fogja jól érezni magát. Kiültetéskor, vagy a hagymák kerti telepítésekor lombok alatti félárnyékos helyet válasszunk nekik, amit pár hónap múlva már virágzással fognak meghálálni. Ültetés után több dolgunk nincs, öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak.

A hóvirág február és április között virágzik, májusra hozza meg termését, majd visszahúzódik a földbe, és a következõ õsszel indulnak meg újra a hajtások. Kerti tartásakor számolni kell azzal, hogy pár éven belül nagy, összefüggõ telepet fognak alkotni a hóvirágok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!