2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Rába Holding: háromszoros eredményForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-22 11:23:12
Tavaly 12,1 százalékkal, 47,5 milliárd forintra növelte árbevételét a Rába Jármûipari Holding Nyrt. - áll a társaság által csütörtökön publikált éves konszolidált gyorsjelentésben.

A Rába-csoport üzemi eredménye tavaly 3,281 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,134 milliárd forinttal. A növekedés motorja a futómû üzletág bõvülése volt, amelynek üzemi szintû nyereségessége 2013-ban több mint két és félszerese lett a 2012. évinek, s meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

A gyorsjelentés szerint a magas mérnöki tartalmú Rába futómûvek iránt az észak-amerikai és a FÁK-országokbeli piacokon volt a legnagyobb a kereslet. A Rába alkatrész- és jármû üzletága is pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2013. évet, bár mindkét esetben jelentõs kihívást jelentett az idõben egyenetlen gyártási leterheltség.

Az alkatrész üzletág 25 százalékot meghaladó árbevétel-növekedése a felfutó kartámla üzleteknek, és a Suzuki új SX4 modell sikerének köszönhetõ. A jármû üzletág is növelte nettó árbevételét, 5,2 százalékos mértékben.

A tájékoztatás szerint a tavalyi évet a Rábánál kimagasló készpénztermelõ-képesség jellemezte. A közlés szerint ez a minõség- és hatékonyságjavítást célzó beruházások mellett a hitelállomány számottevõ, 4,5 milliárd forintos csökkentéséhez is megteremtette a fedezetet. A társaság nettó adósságállománya így 9 milliárd forint alá esett.

A Rába valamennyi eredménysoron felülmúlta a bázisidõszak eredményeit, sõt, a bõvülés az iparági átlagot tekintve is jelentõs volt. Az erõs gazdálkodási mutatók azt jelzik, hogy a vevõfókuszú termékfejlesztések szigorú költséggazdálkodással párosulva szilárd alapot teremtenek a tartósan jó teljesítménynek a társaságnál - közölték.

A közlemény idézi Pintér Istvánt, a Rába Jármûipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: a jelentõsen javuló üzemi eredmény, az erõs mûködõtõke-kontroll és a fókuszált beruházások kimagasló, 4,5 milliárdos cash flow termelést eredményeztek, megteremtve ezáltal a hitelállomány további, jelentõs csökkentésének lehetõségét.

Az elõttünk álló idõszak egyik legfontosabb célja, hogy az aktív üzletfejlesztésre összpontosítva stabilizáljuk eredményeinket, és megteremtsük a további növekedés alapjait fogalmazott a cég vezetõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!