2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Megjelent a rendõrség drogellenes stratégiájaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-24 08:29:42
Az országos rendõrfõkapitány utasítása a 2014 és 2020 közötti idõszakra szól, megszabja a kábítószer-probléma kezelésével összefüggõ fõbb stratégiai célokat, a rövid, közép- és hosszú távú feladatokat.

Az elvárások között szerepel például, hogy a kábítószer-fogyasztással összefüggõ közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében meg kell vizsgálni a gépkocsivezetõk kábítószer-fogyasztásra irányuló helyszíni elõszûrésének lehetõségét - olvasható a stratégiában.

A fõkapitányi utasítás szerint az Országos Rendõr-fõkapitányság bûnügyi fõigazgatójának kapcsolatfelvételt kell kezdeményeznie a csomagküldõ és postai szolgáltatók között az ilyen úton érkezõ kábítószerek, új pszichoaktív anyagok forgalmazásának megakadályozására. Meg kell szerveznie azt is, hogy országos szinten ellenõrizhetõvé váljanak a kábítószert és más tudatmódosító anyagot forgalmazó weboldalak.

Az utasítás szerint javítani kell a rendõrség felderítõ, nyomozási, vizsgálati, illetve lefoglalási eredményességét.

Ehhez szükséges többek között - elsõ ütemben - a rendõrkapitányságokon a szakemberek (elsõsorban a kábítószer nyomozók) számának növelése; a képzések számának, színvonalának, hatékonyságának növelése; a nemzetközi együttmûködésekben történõ részvétel; a gazdálkodó szervezetek érdek-képviseleti szövetségeivel történõ együttmûködés; továbbá a nem szabályozott, nemzetközileg megfigyelésre ajánlott vegyi anyagok forgalmának monitorozása.

Papp Károly országos rendõrfõkapitány az utasításában kiemeli: a tavaly elfogadott nemzeti drogellenes stratégia, valamint a társadalmi elvárások és a szakmai követelmények is azt sürgetik, hogy a kábítószerekkel, pszichotróp és új pszichoaktív anyagokkal összefüggõ problémák kezelésére a rendõrség tervszerûen alakítsa ki feladatrendszerét, drogellenes stratégiáját.

A kábítószer-probléma az egész társadalomra kiható jelenség, veszélyezteti az egyének, családok, közösségek jólétét és biztonságát. A kábítószerek illegális használata az egész társadalom biztonságérzetére kihat, valamint jelentõs közegészségügyi ártalmakat okozhat. A problémával összefüggõ egészségügyi és bûnügyi következmények társadalmi kezelése milliárdos terheket jelent az adófizetõknek - olvasható az utasítás indoklásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!