2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Balog Zoltán: Hungarikum a védõnõi rendszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-25 19:36:45
Hungarikumnak nevezte az emberierõforrás-miniszter a védõnõi hálózatot, melynek tagjai most 30-37 ezer forintos béremeléssel számolhatnak. Megerõsítik a háziorvosi praxisokat is, legalább száz helyen azt is támogatják, hogy azokat fiatal orvosok vegyék át. Az alapellátás megerõsítését Balog Zoltán azért is fontosnak nevezte, mert cél az is, hogy a kórházakba minél kevesebb beteg kerüljön, csak azok, akiknek erre szüksége van.

Emelkedik a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a védõnõk és az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozása és bére. A költségvetésben szereplõ, összesen 10 milliárd forintos többletforrást áprilistól kapják meg a szolgáltatók. Az emelés több tízezer forinttal növeli egy átlagos praxis bevételét, valamint a védõnõk bérezését. 2009-hez képest 2014-ben az alapellátás finanszírozására 30 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány, ez azt jelenti, hogy ebben az idõszakban 26 százalékkal nõtt az alapellátás finanszírozása – hangzott el az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Balog Zoltán emberierõforrás-miniszter szerint nem csak a finanszírozás bõvülése a fontos, hanem az is, hogy minél kevesebb ember jusson a kórházakba, vagyis az alapellátásban megszûrjék a betegeket, és csak jussanak az egészségügyi intézményekbe, akiknek valóban erre van szükségük. Mint fogalmazott: egy erõsebb alapnál biztos, hogy a felépítmény is jobb lesz.

A szakminiszter kiemelte a védõnõi szolgálat megerõsítését. Balog Zoltán „hungarikumnak” nevezte a védõnõi rendszert, melynek tagjai a várandós anyukáknak való tanácsadáson keresztül a szociális teendõkig számos feladatot ellátnak. Ide körülbelül 2 milliárd forint többletforrást juttatnak, a védõnõk havi bére 30, az iskolai védõnõké 37 ezer forinttal lehet magasabb – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy véleménye szerint az elõzõ kormányok egyoldalúan fejlesztették az ágazatot: a százmilliárdos kórházfejlesztések mellett tíz évig nem nõtt a kártyapénz. A magyar egészségügy ezer sebbõl vérzik, és az ember nem tudja, melyiket kezdje el kezelni – fogalmazott Balog Zoltán. Kiemelte: a mostani 10 milliárd forintos többletforrásban 500 millió forint azt a célt szolgálja, hogy legalább 100 praxist át tudjanak venni fiatalok. Jelenleg 150 „elnéptelenedett” praxis van Magyarországon.

Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az emlékezés kultúrájára van szükség Magyarországon minden gaztettel és gonosztettel szemben, Balog Zoltán úgy fogalmazott: egy ország önbecsülésérõl szól az, hogyan bánik halottaival, temetetlen halottaival. Példaként említette Nagy Imre és társainak tetemét. Amikor halottainknak nem adjuk meg a tiszteletet, magunknak nem adjuk meg a tiszteletet. A nagyszüleink, szüleink és a mi tapasztalatunk továbbadása a fiatal generáció számára a diktatúráról egyfajta immunitást jelent majd, hogy ilyen dolgok ne történhessenek meg az országban ismét – szögezte le.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!