2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A külképviseleti szavazásnak nem feltétele a lakcím igazolásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-25 20:56:30
Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a voksolásnak nem feltétele - közölte a Nemzeti Választási Iroda az MTI érdeklõdésére kedden.

Az MTI azért kérdezte az NVI-t, mert a Népszava keddi számában azt írta: elveszíthetik az egyéni képviselõjelöltekre adható szavazatukat a külföldön élõ magyar állampolgárok, ha nem visznek magukkal magyarországi lakcímkártyát a külképviseletre a voksoláskor. A lap arra hivatkozva írta ezt, hogy a birtokába került az egyik helyi választási irodától származó, a külképviseleti névjegyzékbe vételrõl szóló tájékoztató levél, amelyben a szavazáshoz szükséges dokumentumok között nem volt felsorolva a lakcímkártya.

Az NVI válaszában emlékeztetett: a magyarországi lakcímmel rendelkezõ, külföldön tartózkodó választópolgár a külképviseleti választási iroda elõtt a külképviseleti szavazás során a személyazonosságát személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetõi engedéllyel, valamint a kártya formátumú ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal igazolhatja.

Lakcímigazolványt a külképviseleti szavazás során nem kell bemutatni, az a szavazásnak nem feltétele - hangsúlyozta az NVI. Az NVI idézte a választási eljárási törvényt is, amely szerint a voksoláskor a külképviseleti választási iroda megállapítja a szavazni kívánó polgár személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben.

Vagyis minden alaptalan riogatás ellenére a külképviseleten szavazó választópolgárnak is két szavazata van: egyrészt a lakcíme szerinti országgyûlési egyéni választókerület egyéni jelöltjére, másrészt az országos listára szavazhat - közölte az NVI. Hozzátették: összességében elmondható, hogy a kiküldött értesítõ a jogszabályoknak megfelel, a személyazonosításra szolgáló igazolványok felsorolását helyesen tartalmazta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!