2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Lendületet adnák a gyógynövények termesztési és gyûjtési hagyományánakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 08:31:17
Százmillió forintot költenek a Herbária Zrt. székkutasi üzemére, újjáépítik egyebek mellett az 1950-es években készült gyógynövény-alapanyagraktárt is.

Évente 5,5-6 millió dobozos, tasakos gyógynövényt, valamint úgynevezett élvezeti teát – összesen 200-féle terméket – készítenek a Herbária Zrt. székkutasi üzemében. Az alapanyagok, a 110-féle gyógynövény nagy részét maguk gyûjtetik, termesztik és dolgozzák fel. Az elmúlt években több 100 millió forintot költöttek a csomagolóüzem, a készáruraktár, valamint a minõségbiztosítás fejlesztésére. Legutóbb pedig közel 100 millió forintot nyertek a gyógynövény-feldolgozó és a csomagolóüzem korszerûsítésére.

A beruházásnak több része van. Újjáépítik a – még az 1950-es évben készült – gyógynövény-alapanyagraktárt, amely mûszaki és higiénés szempontokból sem felel meg. Szigetelik a raktár oldalfalát és tetejét, így nyáron a hõségben is hûvösebb helyen tárolhatják az alapanyagokat.

A fejlesztéshez hozzátartozik a régi szárítóépület tetejének cseréje is. Ezt annak idején, még 1939-ben a Hangya Szövetkezet építette, korábban a régió legnagyobb gyógynövény- és zöldségszárítója volt. A feldolgozó üzemrészeket is modernizálják a minõségbiztosítási elvárásoknak megfelelõen. Szeretnék megõrizni a csarnokok eredeti, régi favázát, de a higiéniás feltételek miatt ez nem biztos, hogy megoldható. A beruházás után viszont az üzemrészek alkalmasak lesznek a gyógyszergyártási engedéllyel is rendelkezõ csomagolóban elkészíteni az alapanyagokat.

Citromfû, édeskömény, ánizs, máriatövis, borsmenta, mórmályva, körömvirág, levendula és zsálya – ezeket termesztik a környéken. Nagyon kézimunka-igényesek, és bizonyos esetekben évekkel ezelõtt kevesebb hozammal kecsegtettek, mint például a búza, kukorica. Most viszont egyre többen szeretnének beszállítani, ezért Székkutason újból szeretnének lendületet adni a gyógynövények termesztési és gyûjtési hagyományának.

Egyre nagyobb mennyiségben érkeznek a nyers alapanyagok, s ezt nem bírja a székkutasi üzem jelenlegi szárítási kapacitása. Ezért a 100 milliós fejlesztéssel új szárítóberendezést is vásárolnak. A beruházás várhatóan az év végére vagy 2015 elejére készül el. Jelenleg 63-an dolgoznak a székkutasi üzemben, a fejlesztéssel 3-5 új alkalmazottat tudnak foglalkoztatni.

A közelmúltban stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács. Az országban évente mintegy 20 ezer tonna szárított gyógynövényt dolgoznak fel, 70 százaléka vadon termõ, és gyûjtik. 18-21 ezer hektáros a termõterület. A gyógynövény-ágazati stratégia fontos eleme, hogy a mostani uniós költségvetési ciklus végére Magyarországon másfélszeresére nõjön a termõterület, elérje a 30 ezer hektárt, a gyûjtött és a termesztett növények mennyisége pedig 25 százalékkal, 25 ezer tonnára emelkedjen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!