2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A teázás mûvészeteForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 09:39:49
Címkék: Bihari hírek, tea
A teázás igen népszerû, szinte mindenki fogyaszt valamilyen élvezeti szert belõle. Közismert teafajták a fekete tea, zöld tea, rooibos és gyümölcsteák.

Egyes népeknél a teaivás valóságos hagyományos szertartás. A teának számos olyan tulajdonsága van, amiért érdemes szorgalmazni fogyasztását. A tea koffeintartalma 2% körül van, a kávéban csupán 1,5% található. A fekete és zöldteában is található antioxidáns, a fekete tea hatóanyagai a tein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok.

A tea baktériumölõ hatású, gátolja a baktériumok szaporodását és a plakk kialakulását, nem engedi elterjedni a szájban a baktériumokat, így fogyasztása hatásos a szájszag ellen is. A tea késlelteti a fáradtságérzetet, egyéb hatóanyagai közül a teobromin, teofillin értágító, vizelethajtó, de emellett szívmûködésre is kedvezõen hat.

A csersav eredményesen befolyásolja az anyagcserét, viszont lassítja a koffein hatását. Az ásványi sóknak pedig egészségvédõ szerepük van. Az italkészítés legegyszerûbb módja a filteres tea, amelyet forró vízbe kell helyezni. Általában citrommal, néhol tejjel, cukorral vagy mézzel ízesítik. Vannak fogyasztók, akik önmagában, keserûen fogyasztják, élvezve a tea jellegzetes finom ízét, illatát.

A hagyományos teakészítéshez mindig két edényt használunk. Az egyikben vizet forralunk, a másikban a teát forrázzuk le, erre legalkalmasabba kerámiaedény használata. Ezeket az edényeket mindig csak teakészítésre használjuk és használat után csak öblítsük ki hideg vízzel. A teafõzéshez lehetõleg lágy vizet használjunk, amit elsõ forralásig kell hevíteni.

A víz egy részét a másik edénybe töltjük, hogy kicsit átmelegedjen. Ezután kiöntjük a vizet, teát teszünk bele, majd ráöntjük a forró vizet. A forrázott teát vagy tea filtert 3 percig hagyjuk állni. Ha nem filtert használunk, csészénként egy teáskanálnyi teával számoljunk. Ha a megadott idõnél tovább hagyjuk állni, akkor a fõzetnem csak sötétté válik, hanem keserû is lesz. A teát mindig frissen és forrón tálaljuk.

A nyári hõségben, ha forró teát iszunk, gyors izzadás után lehûl a test. Ebben leginkább a japán zöld teák lehetnek segítségünkre, hiszen kiváló méregtelenítõ hatással bírnak.A teák fogyasztását fogyókúrához kifejezetten ajánlják, ám fogyás helyett törekedjünk inkább az egyensúlyra. Az egyensúly elérésének lényege a fokozatosan megnövelt anyagcsere. Értelmesen csökkentett, önmegtartóztató táplálékbevitellel, gyakori mozgással, stressz levezetésével pár hónap alatt a test és a lélekbámulatos változáson megy keresztül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!