2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Fogyás szelíd módon, gyógy- és fûszernövényekkel!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-10 21:15:14
Az alábbi gyógy- és fûszernövények nem csupán egészségesek, de segítenek abban is, hogy elérjük ideális súlyunkat. Nézzük meg, melyik növény mire jó?

Kurkuma

A leggyakrabban használt indiai fûszer, amirõl bebizonyították, hogy segít csökkenteni a szervezetben lévõ gyulladásokat, ami többek között az egyik oka lehet az elhízásnak.

Fahéj

Ne sajnáljuk, szórjuk meg bõkezûen a reggeli zabpelyhet fahéjjal, sõt bátran turbózzuk fel vele a kávénkat. A fahéj jó hatással van vércukorszintünkre, és megvéd a cukorbetegségektõl, anélkül, hogy éheznünk kellene.

Cayenne bors


A csípõs paprika növeli a szervezet azon képességét , hogy minél több zsírt tudjon elégetni, feltéve, ha nem eszünk napi 3 alkalomnál többször.

Gyömbér

A friss vagy õrölt gyömbér csökkenti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást.

Fekete bors


A fekete borsban lévõ hatóanyag, az úgynevezett piperine, segíti a szervezetet, hogy több kalóriát égessen el, illetve, hogy a tápanyagokat hatékonyabban használja fel.

Koriander

A koriander gyakori összetevõje az indiai fûszerkeverékeknek , melyekrõl kimutatták, hogy hatékonyan növeli az anyagcsere funkciókat, és segíti a súlycsökkenést.

Kömény

Bár önállóan még nem vizsgálták, de azt már kijelenthetjük, hogy más fûszerekkel és gyógynövényekkel keverve (bors, cayenne) hatékony segítséget jelent a fogyni vágyóknak. Több kísérlet is igazolta, hogy a Panax ginseng segíthet a súlycsökkenésben, és lassítja a súlygyarapodást a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása esetén is.

Kardamom

A kardamom pozitívan befolyásolja a vér glükóz-és inzulin- szabályozását, valamint csökkenti az LDL ( rossz) koleszterin szintet a vérben.

Szegfûszeg

Mint sok más fûszer a listán, a szegfûszeg is segíthet a fogyásban, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, ezáltal a szervezet több kalóriát éget el.

Mustár

Úgy tûnik, hogy a mustármagnak termogenikus hatása van a szervezetre, emiatt több kalóriát éget, mint amennyit az étellel bevittünk. Ha tehetjük, próbáljuk minél több porított mustármaggal fûszerezni ételeinket, hogy mielõbb megszabaduljunk súlyfeleslegünktõl.

Fokhagyma

A fokhagyma friss vagy porított formában való használata szintén hatékonyan megakadályozza szervezetünkben a zsírlerakódást.

Zöldtea

A zöldteának számos jótékony egészségügyi hatása ismert. Amellett, hogy segít a rák- és a cukorbetegség megelõzésben, felgyorsítja az anyagcserét, és segít a fogyásban.

Borsmenta

Talán nem is hinnénk, hogy a borsmentának már az illata is segítségünkre lehet, hiszen étvágycsökkentõ hatású. Egy tanulmányban résztvevõk, akik egy hétig borsmenta illatú helyiségben étkeztek, általában 1 800 kalóriával fogyasztottak kevesebbet a kísérlet ideje alatt, mint a kontrollcsoportban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!