2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Ez idén az egész világ idõjárását módosíthatjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 20:26:13
Az egész világ idõjárását módosíthatja idén a csendes-óceáni El Nino az amerikai meteorológusok elõrejelzése szerint.

Az El Nino éghajlati jelenséggel járó melegedés azzal a következménnyel járhat, hogy az idei még forróbb év lesz, ami a mezõgazdaságban hatalmas veszteségeket okozhat. Ausztráliára és Afrika déli részére szárazság sújthat le, Dél-Amerika egyes vidékei aszályosak, mások csapadékosak lehetnek. Peru szenvedheti meg leginkább: áradásokat és gyengébb halhozamot eredményezhet az El Nino.

A világ néhány táján kedvezõ lehet a változás. Kevesebb hurrikánnal kell számolni Amerika atlanti partjainál, az aszályos Kaliforniában és az Egyesült Államok déli államaiban több esõt hozhat a jövõ tél. Az Egyesült Államok fagyos északi államainak következõ tele viszont enyhébb lehet.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csütörtökön tette közzé El Nino-jelentését. A ciklikusan jelentkezõ természetes éghajlati jelenség a Csendes-óceán egyenlítõi térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor felbukkan, az egész bolygón megváltoznak a hõmérsékleti és csapadékviszonyok.

Mike Halpert, a NOAA idõjárás-elõrejelzési igazgatója szerint az El Nino okozta hatások nyárra alakulhatnak ki. Az utolsó komoly El Nino 1997-1998-ban volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!