2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Erõteljesen nõtt az ipari termelés januárbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 09:16:52
Az ipari termelés volumene januárban 6,1 százalékkal nõtt az egy évvel korábbival összevetve és 3,1 százalékkal teljesítette túl az elõzõ havit, a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint - tudatta szerdán kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés bõvüléséhez az elõzõ hónapokhoz hasonlóan elsõsorban a jármûgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentõs növekedése járult hozzá - közölte a KSH. Az ipari export az év elsõ hónapjában 9,3 százalékkal nõtt 2013 azonos idõszakához viszonyítva.

A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselõ jármûgyártás kivitele januárban az alágak közül a legnagyobb mértékben, 27,5 százalékkal bõvült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,4 százalékkal visszaesett. Az élelmiszerkivitel 6,2, a vegyi anyagoké és termékeké 14,1 százalékkal nõtt, a gyógyszerexport volumene viszont tizedik hónapja csökkent 19,0 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése januárban 5,5 százalékkal csökkent 2013 azonos hónapjához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 2,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A villamosenergia- gáz- gõzellátás és légkondicionálás belföldi értékesítése12,8 százalékkal esett vissza. A jármû eladások 48,4 nõttek, a gépek és villamos berendezések értékesítése 2,6, illetve 12,2 százalékkal csökkent. Az élelmiszeripar eladásai 3,5, a textil, ruha, bõr és bõrtermék ipar értékesítése 14,2, a gyógyszeriparé 5,9 százalékkal nõtt

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 januárjában a feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal nõtt, míg a csekély súlyú bányászaté 4,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gõzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelõtt, fõként az elõzõ évinél sokkal melegebb idõjárás miatt - közölte a statisztikai hivatal.

A jelentõsebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés csaknem három tizedét adó jármûgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nõtt. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,6 százalékkal visszaesett, elsõsorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése miatt.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egykilencedét képviselõ élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,0 százalékkal bõvült, a hazai és a külpiaci eladások kedvezõ alakulása miatt. Átlag feletti, 9,3 százalékos volumennövekedést regisztrált a KSH a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék, valamint 13,1 százalékosat a vegyi anyag, termék gyártásában.

Folytatódott a csökkenés a kisebb súlyú gyógyszergyártásban, a kibocsátás az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az elõzõ év januárit. A belföldi rendelések állománya 22,7 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly januárban, az export rendelések 11,5 százalékkal nõttek.

Januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 14,0 százalékkal nõttek, azonban az új exportrendelések 5,4 százalékkal visszaestek. Az év elsõ hónapjában 2013 azonos idõszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,8 százalékos bõvülése a legalább 5 fõt foglalkoztató vállalkozások körében 1,5 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül januárban az ipari termelés csak egy régióban, Észak-Alföldön csökkent 5,4 százalékkal, az elõzõ év azonos idõszakához képest. A legnagyobb mértékû, 26,5 százalékos volumenbõvülést Nyugat-Dunántúlon regisztrálta a KSH, a többi régióban 0,6 és 11,9 százalék közötti növekedést mértek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!