2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Több hal fogyasztása növeli a jó koleszterin szintjétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 10:10:38
Finn kutatók szerint aki több halat eszik, növeli a jó koleszterin, vagyis az érfalakat védõ HDL szintjét, ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Régóta vélik úgy, hogy a halfogyasztás egészséges, és akinek magasabb a HDL-szintje, annál általában kisebb az esélye, hogy szív- és érrendszeri betegsége alakul ki. Azt azonban nem tárták még fel teljesen, hogy a halban található hasznos tápanyagok miként hatnak az emberi szervezetre.

A Kelet-finnországi Egyetem közleménye szerint az új kutatás megállapította, hogy több hal fogyasztása növeli a vérben a nagy HDL-részecskék számát, melyek a vérerek belsõ falából elszállítják a felesleges koleszterint, ezzel csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

A kutatásban 131 középkorú, a szívbetegség kockázatával élõ önkéntes vett részt. Jelentkeztek már náluk az úgynevezett metabolikus szindróma jelei: a vércukor anyagcseréjének zavara, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírösszetétel és az elhízás. Azt kérték a résztvevõktõl, jegyezzék fel, mit esznek. A kutatás kezdetén és három hónap elteltével is vérvizsgálatot végeztek náluk. Megfigyelték, hogy a nagy HDL-zsírcseppek száma azoknak a vérében növekedett, akiknek legalább heti háromszor-négyszer került a tányérjára egy-egy adag hal.

A fogyasztott hal zsíros fajta volt: lazac, szivárványos pisztráng, hering és törpemaréna. Elkészítésükhöz nem használtak sem vajat, sem tejszínt. Akinek rendben van a vérzsírszintje, az se gondolja, hogy felesleges az étrendjével törõdnie. A dolog ennél bonyolultabb. A növényi zsírok és a hal fogyasztása minden esetben elõnyös - magyarázta Maria Lankinen, a kutatócsoport tagja.

A kutatók az étrend szerepét hangsúlyozták a teljes koleszterinszint, és a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjének csökkentésében is. Tanulmányuk a PLoS One tudományos lapban jelent meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!