2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az elektromos autók mellett a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-14 18:59:59
Adókedvezményekkel és támogatással erõsítené a Nemzetgazdasági Minisztérium az elektromos autók elterjedését Magyarországon – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a Jedlik Ányosról elnevezett intézkedéscsomagon már dolgoznak a minisztériumban. Hozzátette: uniós forrásokból támogatnak majd minden olyan tevékenységet, amely a Jedlik-program megvalósítását célozza.

Csaknem egy hónapja teszteli az elektromos autót Sebestyén István közlekedés mérnök. Eddig csaknem ötezer kilométert tett meg vele. Tölteni legtöbbször egy állomáson szokta, amelyet a szakemberek csak villámtöltõnek hívnak.

„Legalább olyan vastag kábelen, amelyen az üzemanyag szokott folyni a hagyományos autóba, éppen csordogálnak befelé az elektronok az autóba. Körülbelül 10-12 perc, míg eléri azt a fokot, amellyel 100 kilométert lehet autózni” – magyarázta csütörtökön a híradónak Sebestyén István.

Ilyen gyors töltésre egyelõre Magyarországon még csak néhány helyen van lehetõség. Legtöbb esetben otthoni körülmények között, éjszakai árammal töltik az elektromos autókat.

2020-ig 68 ezer elektromos töltõállomás létrehozását támogatná a kormány. A villanyautók elterjedéséhéz ugyanis erre van a legnagyobb szükség – vélte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Emellett adókedvezményekkel és támogatással erõsítené a kormányzat az elektromos autók elterjedését Magyarországon. A Jedlik Ányosról, vagyis az elektromotor feltalálójáról elnevezett intézkedéscsomagon már dolgoznak a minisztériumban.

„A meglévõ regisztrációs adókedvezmény mellett szeretnénk azt még megfontolásra ajánlani, hogy a gépjármû adóból is ilyen adókedvezmény kerüljön bevezetésre. Ehhez egyeztetni kell az önkormányzati szférával is, hiszen a gépjármûadó bevételek jelentõs része oda folyik be” – mutatott rá a nemzetgazdasági tárcavezetõ.

A tervek szerint 2020-ig mintegy 260 milliárd forintnyi uniós támogatást különítenek el kutatási és fejlesztési tervekre, ezen belül a magyarországi közlekedés megújítására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!