2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el a krími parlamentForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-17 14:34:57
Az indítványt a képviselõk 85 százaléka támogatta. A nyilatkozat szerint a Krími Köztársaság azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy a területet új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Függetlenségi nyilatkozatot fogadott el hétfõn rendkívüli ülésén a krími parlament, az indítványt a képviselõk 85 százaléka támogatta - közölte a törvényhozás sajtószolgálata.

Az elfogadott dokumentumban kiemelték: a parlament a(z immár független) Krími Köztársaság képviseletében azzal a javaslattal fordult az Oroszországi Föderációhoz, hogy a területet új jogalanyként, köztársasági státussal vegyék fel a föderációba.

Negyvenezer tartalékost hívnak be az ukrán fegyveres erõkhöz

Részleges katonai mozgósításról fogadott el törvényt hétfõn az ukrán parlament, megerõsítve Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfõ erre vonatkozó elnöki rendeletét.

Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint húszezer tartalékost a nemrég újból megalakított Nemzeti Gárda soraiba hívnak be, és további húszezret a fegyveres erõk más alakulataihoz. A mozgósítást a jogszabály életbe lépése után 45 napon belül végrehajtják.

Az elõterjesztés indoklásában foglaltak szerint a mozgósítást a Krím-félszigeten kiélezõdött társadalmi és politikai helyzet, az orosz fél leplezetlen agressziója miatt van szükség. A Krími Autonóm Köztársaság központilag feloszlatott, ezért törvénytelen parlamentje az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva hétfõn kikiáltotta a terület függetlenségét.

A mozgósításról szóló törvényt 276 képviselõ támogatta, elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség.

Turcsinov a szavazás elõtt kijelentette, hogy Oroszország egy népszavazásnak nevezett óriási komédiával próbálja fedezni a részérõl megvalósított agresszió folytatását a Krímben. A referendummal kapcsolatosan leszögezte, hogy annak eredményét soha nem ismeri el Ukrajna és a civilizált világ. A vasárnapi népszavazáson a szervezõbizottság végleges adatai szerint a részt vevõk 96,77 százaléka támogatta, hogy az autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz.

Az ügyvivõ államfõ hangsúlyozta: a mozgósítás során elsõsorban azokra számítanak, akik önkéntesen jelentkeznek szolgálatra, és olyanokra, akik korábban szolgáltak a hadseregben, és kiképzést kaptak. Hozzátette, hogy 18 életévet betöltött fiatalok sorkatonai behívására nem terjed ki a részleges mozgósítás.

A mozgósítás az ország egész területére kiterjed, a Krímben és Szevasztopolban azok közül mozgósítanak, akik önként jelentkeztek szolgálatra.

Feloszlatják a Krímben lévõ ukrán katonai egységeket

A krími szakadár hatalom bejelentette hétfõn, hogy feloszlatja az ukrán hadsereg összes krími katonai alakulatát.

Volodimir Konsztantinov krími parlamenti elnök ezt újságírókkal közölte azután, hogy a krími törvényhozás az aznapi rendkívüli ülésén függetlenségi nyilatkozatot fogadott el, és kérte a terület csatlakozását Oroszországhoz. Az egységeket feloszlatjuk. Azok (a katonák), akik itt szeretnének élni, maradhatnak. Vizsgáljuk azt a kérdést, hogy azok, akik maradni szeretnének, tegyenek esküt (az új krími hatóságoknak) - mondta Konsztantinov.

Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi miniszter viszont erre reagálva Kijevben azt közölte, hogy a krimi ukrán katonai egységek a helyükön maradnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!