2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Pintér Sándor: Magyarországon biztos kezekbe kerül az Európai Rendõr-akadémiaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-22 08:32:53
Magyarországon biztonság van, jó a rendõrképzés, itt biztos kezekbe kerül az Európai Rendõrakadémia - mondta Pintér Sándor az Európai Parlament magyar néppárti képviselõcsoportjának a rendõr-akadémiáról szóló rendezvényét megelõzõ sajtótájékoztatón.

A belügyminiszter kifejtette: 1991-ben Budapesten fogalmazódott meg egy rendõri konferencián, hogy ha Európa a polgárainak azonos biztonságot kíván nyújtani, akkor minden tagországban egy adott helyzetre a rendõrségnek ugyanazt a választ kell adnia. Hozzátette: ennek alapján határozták el, hogy nemzetközi rendõrképzést indítanak Magyarországon. Elsõ lépésként Ausztria és Magyarország fogott össze és alapították meg 1992-ben a közép-európai rendõr-akadémiát, amelynek már nyolc ország a tagja.

Három évvel késõbb, 1995-ben az FBI akadémia is elindult Budapesten, ahol már a kezdetekkor 24 ország rendõreit képezték, és eddig több mint 20 ezer embert képeztek itt.

A belügyminiszter elmondta: korábban nem valósult meg az a terv, hogy az Európai Rendõr-akadémia (CEPOL) központja Budapestre kerüljön, de amikor az angol kormány felmondta a CEPOL-lal a szerzõdést, újra megnyílt a lehetõség, hogy az intézmény Magyarországon mûködhessen. Az akadémia várhatóan szeptemberben nyitja meg kapuit Budapesten - mondta a belügyminiszter, egyúttal emlékeztetve arra, hogy Bánfi Ferenc már korábban megszerezte a CEPOL igazgatói helyét.

Gál Kinga európai parlamenti képviselõ hangsúlyozta: a fideszes néppárti képviselõcsoport fontosnak tartotta bemutatni, mi az, ami Brüsszelben és Strasbourgban zajlik, ennek részeként van soron most rendezvényükön az Európai Rendõrakadémia.

A CEPOL-lal összefüggésben elmondta: az akadémia esete jól példázza az európai képviselõk érdekérvényesítõ képességét. Úgy vélte, az intézmény Magyarországra költözése bizonyítéka annak, hogy az ország a legjobb pályázatot nyújtotta be és olyan feltételeket határozott meg, amelyeket teljesen egyhangúlag fogadott el az Európai Tanács. Hangsúlyozta: az, hogy minden intézményi és politikai gáncsoskodás dacára Budapestre kerülhet az Európai Rendõr-akadémia, jól példázza azt is, hogy milyen fontos az európai képviselõk szerepe ebben.

A CEPOL 2005-ben jött létre. Feladata, hogy biztosítsa az európai rendõrségek vezetõ beosztású tisztjeinek együttmûködését, valamint képzési és kutatási tevékenységek szervezésével ösztönözze a bûnözés elleni küzdelemben, valamint a közbiztonság és a közrend terén folytatott, határokon átnyúló együttmûködést.

Jelenleg Nagy-Britanniában mûködik, de a britek közölték, hogy a jövõben nem tudnak helyet biztosítani az ügynökségnek, ezért annak el kell költöznie. Hét ország jelentkezett, hogy otthont adna az akadémiának, közülük választotta ki a tagállamok szakminisztereit tömörítõ tanács Budapestet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!