2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Óriási változás a bankszámláknál!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-22 09:16:37
Teljesen át-, illetve visszarendezõdhetnek a számlaköltségek az egy héttel ezelõtti jegybanki intézkedés hatására – állapították meg több hitelintézet frissen közzétett kondíciós listáját elemezve.

A változások elsõsorban a korábbi csomagokat érintik, így aki váltott, alaposan megbánhatja. Az új bankkapcsolatot keresõk most a legjobban teszik, ha még egy kicsit várnak.

Az elmúlt két év díjemelései miatt megbüntetett 35 hitelintézetet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Korábban csokorba szedték, hogy milyen problémákat azonosított a felügyeleti hatóság, és mely pontokban rendelték el a pénz visszafizetését. A legváratlanabb az volt, hogy a tranzakciós illeték (vagy akár annak emelése) elõtti idõkben díjmentesen nyújtott szolgáltatások fizetõssé tételét kifogásolta az MNB. Szinte mindenki arra számított, hogy az érintett bankok perelni fognak. Az elsõ ezzel ellenétes jel az volt, hogy az MKB azonnali hatállyal visszavonta a tranzakciós illeték lakossági ügyfeleire hárítását. Azóta – derül ki összeállításunkból – sok banknál is érdekes változások következtek be.

A Raiffeisen március 17-étõl már nem számítja fel a tranzakciós illetéket a Díjnullázót használók bankon kívüli netes eseti utalásainál, de az állandó átutalások – kivéve, ha a megbízást a fiókban nyújtja be az ügyfél – is ingyenessé váltak. A Mindennapoknál a bankon belüli utalás nem kerül pénzbe, de a már nem igényelhetõ csomagoknál is szívmelengetõ módon láthatunk „díjmentes” megjelölésû tételeket (a Lendület és a Menza számlákon minden elektronikus eseti ás állandó utalás ilyen). A közüzemi díjak fizetése (csob) pedig szinte minden számlacsomag esetében csak a papír alapú megbízás esetén kerül pénzbe.

Nem mindegy, ki mikor melyik számlát nyitotta


Március 19-étõl a Raiffeisen kártyákkal való vásárlás már egyetlen számlacsomag birtokosának sem kerül pénzbe. Korábban a Mindennapok és Bázis csomagot használók voltak kénytelenek kifizetni a tranzakciós illetéket, ami például a 60 ezer forintos vásárlást 180 forintos költséggel sújtotta. A készpénzfelvétel díjai is változtak. A Díjnullázót használók visszakapták a saját bankjegykiadóból (ATM) a korlátlan számú díjmentes pénzfelvételt.

Az FHB-nál a Flexibilis Hitelkeretnél vezették korábban be, hogy a kártyás vásárlás pénzbe kerül, csak annyi változást találtunk (eddig?), hogy 2014. március 13-ától nem fogadnak be ilyen termékre vonatkozó kérelmeket.A Gránit Bank valamennyi érintett banszámlánál azonnal (tehát március 14-i hatállyal) visszaállította a korábbi díjmentességet, sõt a hitelintézet honlapján a kondíciós listákban még a pénzvisszatérítésrõl is tájékoztat.

Az OTP a 2013 (tehát a tranzakciós illeték bevezetése) elõtt a Simple csomagjára szerzõdõknek március 19-étõl az eseti, az állandó átutalást és a csob-ot is ismét díjmentessé tette. A bank az új kondíciós lista indoklásaként az MNB határozatát jelölte meg. A többi számlacsomagnál ugyanettõl az idõponttól annyi a változás, hogy a távszámla nem kerül pénzbe, és bizonyos csomagok esetében, ha azokra érkezik jövedelem, akkor egy csob ingyenes. A lakástakarékos pénzlehívásért sem kérnek semmit. A legnagyobb magyar bank emellett visszavonta az idegen ATM készpénzfelvételi díjának 2014. április 15-tõl tervezett díjváltoztatását.

Az Erste is közzétett új kondíciós listát, de ebben az inflációt követõ díjemelést jelentették be. A bank a számlavezetéshez, kártyákhoz kapcsolódó díjakat május 15-étõl emeli 1,7 százalékkal. 2014. június elsejétõl a havi csomagdíjak és az sms költsége nõ. A hitelintézet közben szép csendben már március 14-étõl (tehát a jegybanki bírság kihirdetése utáni naptól) visszahozta a már nem nyitható SzuperNulla elektronikus átutalásainak a díjmentességét. Ez pedig májusban, illetve júniusban sem változik.

A legellentmondásosabb lépést a Budapest Banknál (BB) találtuk. A hitelintézet három napja már nem értékesíti korábbi számlacsomagjai többségét (kalkulátorunk egyelõre még csak ezeket tartalmazza). Március 17-étõl az új csomagokhoz új bankkártyákat kínálnak – a korábbinál jóval magasabb díjjal. A dombornyomott Visa plasztik 4800 forint helyett 5990 forintba kerül évente. Közben igen ügyes húzással közlik: ügyfeleik válthatnak a régiekrõl az új csomagokra, de ezeket csak az új (értsd drágább) bankkártyákkal lehet igénybe venni, a csomagváltáskor a korábbi plasztikot meg kell szüntetni. A BB nem törölte el például a kártyás vásárlás után felszámított díjat, az új csomagoknál viszont már „csak” a tranzakciós illetéket számítják fel (a régebbi csomag esetében a díjat a bank korábban megemelte).

Az MNB bejelentette, hogy vizsgálata 120 intézménynél még folyamatban van. Ennek, valamint a most felvázolt változtatásoknak (minden ellenkezõ híreszteléssel szemben a folyószámlásokért versengenek a bankok, így az ezen a területen meghatározó szereplõk díjcsökkentése az egész piacra hat) a jövõben további következményei lehetnek. Az új bankkapcsolatot keresõk tehát most a legjobban teszik, ha még egy kicsit várnak. A CIB március 24-étõl vesz vissza díjaiból. Ekkortól ingyenes például újra az Online és az XL, valamint a CIBEZZ számlánál a csob.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!