2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Kifejlesztették a mesterséges szívizom alapjátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 10:30:15
Amerikai kutatók olyan mesterségesen kifejlesztett szöveten dolgoznak, amely pontosan utánozza a szívizom mûködését. Az új kutatás nagy segítséget jelenthet a komoly szívinfarktuson átesett betegek számára.

„A legtöbb, szívkárosodást elszenvedõ páciensnek ma még a transzplantáció jelent megoldást. A várólisták száma azonban messze meghaladja a donorokét, ráadásul fennáll számtalan komplikáció lehetõsége az új szerv beültetését követõen. Ezen segíthet az új eljárás.” – foglalta össze a kutatás jelentõségét Nasim Annabi az amerikai kémiai szövetség Dallasban megrendezett 247-ik konferenciáján.

A mesterséges bõr kifejlesztésében már eddig is történtek áttörések. Az olyan komplex felépítésû szervek szöveteinek tervezésében, mint a szív viszont eddig még nem sikerült komolyabb eredményeket felmutatni. A bostoni Brigham and Women's Hospital és Harvard Medical School, valamint az ausztrál University of Sydney kutatói mikrotechnológiai eljárásokkal, olyan újszerû, rugalmas hidrogélbõl álló mesterséges szívszövetet fejlesztettek ki, amely rendelkezik a természetes szívizom biológiai és mechanikai tulajdonságaival. Az alkalmazott hidrogél természetes fehérjékbõl álló, zselatinszerû anyag, a legtöbb emberi szövethez hasonlóan puha és magas víztartalmú.

Korábban is próbálkoztak már hidrogélek alkalmazásával, az eredmény akkor azonban kudarcba fulladt, mivel nem sikerült elasztikussá tenni az anyagot, ami így idõ elõtt szétesett. Az újgenerációs „gélcsalád” megalkotásakor egy rugalmas emberi fehérjét, úgynevezett tropoelasztint alkalmaztak.

A megfelelõ anyagú hidrogélek kifejlesztése természetesen csak az elsõ lépés. Ezek egyfajta szövetállványként szolgálnak, amelyre a kutatók valódi szívsejteket növesztenek. Ahhoz, hogy a sejtek megfelelõ struktúrába rendezõdjenek, a laboratóriumban háromdimenziós nyomtatási és mikrotechnológiai eljárásokkal mintákat készítenek a gélekbe. Ezek a minták a kutatók igényeinek megfelelõen irányítottá teszik a sejtek növekedését. Ennek köszönhetõen szabályosan felsorakozott szívizomsejtek apró foltjait kapjuk, amelyek a rugalmas anyag barázdáiban, egymással szinkronban mûködnek.

A tervek alapján a jelenleg tesztfázisban lévõ kutatással a késõbbiek során más emberi szövetek újraképzõdését is lehetõvé kívánják tenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!