2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Minden harmadik ember megszenvedi: indul a csúcsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 12:21:40
Az idõjárás sajátosságai miatt a fák virágzása összecsúszott, a nagymennyiségû fapollen egyszerre kerül a levegõbe, ráadásul erõsítik is egymást. A tünetek azonban nem csak a pollenek mennyiségétõl, hanem a beteg lelkiállapotától is függnek.

Korán indult a pollenszezon, közeledik a tavaszi csúcsidõszak. Az utóbbi idõben egyre több ember szenved pollen okozta tünetektõl. A panaszok már télen gyötörhetik az allergiásokat, mert egyes fák az enyhe idõ hatására megkezdik virágzásukat, pollenszórásukat. A pollenallergiát korunk népbetegségének is nevezik, Európában a lakosság harmadát érinti. Egyes szakemberek ugyanakkor azt jósolják, hogy 2020-ra minden második európai szenved majd a pollenallergiától - hangzott el a Kossuth Rádióban.

A Napközben címû mûsornak nyilatkozó allergológus szerint a március vége a fapolleneké. Dr. Balogh Katalin arról beszélt, évekkel ezelõtt ezek a pollenek ritkán okoztak allergiát idehaza, jobbára az északi államokban keserítették meg az emberek életét, ám az idõjárás sajátosságai miatt a fák virágzása összecsúszott, a nagymennyiségû fapollen egyszerre kerül a levegõbe, ráadásul erõsítik is egymást.

Az allergiát a fóbiás betegségekhez hasonlította Dr. Bíró Gyula klinikai szakpszichológus. Mint mondta, a jelenséget már a ’90-es évek óta vizsgálják, és a tapasztalatok szerint az allergiások többnyire rendkívül becsületes, morálisan magas szinten álló emberek, akik szemléletüket az egész környezetükre szeretnék kiterjeszteni. Ez azonban sokszor nem sikerül nekik, ezért bosszankodnak. Ám ez a bosszúság nem jelenik meg a viselkedésükben, hanem áttolják a parányi pollenre, úgy, ahogy a fóbiások teszik más tárgyakkal - magyarázta. Hozzátette: természetesen nem minden allergia pszichés eredetû.

Az elhangzottakkal Dr. Balogh Katalin is egyetértett. Kifejtette: régóta tudják, hogy az allergia tüneteire komoly hatást gyakorol az egyén pszichológiai állapota. A feszült, túlhajszolt pácienseknél mindig erõteljesebben jelentkeznek a tünetek - jegyezte meg. Az allergológus arról is beszélt, hogy az allergiára való hajlam velünk születik, örökölhetõ. Azt, hogy milyen formában jelentkezik, külsõ tényezõk határozzák meg - hangsúlyozta. Dr. Balogh Katalin kérdésre válaszolva kiemelte: a Magyarországon kapható gyógyszerek megfelelõek, ám a kémiai kezelés csupán a tüneteket fojtja el. A baj inkább az, hogy sokszor diagnózis nélkül kezdi el valaki a terápiát, ezért ajánlott az allergiateszt elvégzése - mondta a Kossuth Rádiónak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!