2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Kötelezõvé teszik: minden autóba be kell építeniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-04 11:11:53
Az új jogszabályok ugyanakkor nem jelentenek komoly szigorítást idehaza, mert többségük már egy ideje érvényben van Magyarországon.

Három új irányelvet is elfogadott az Európai Unió Tanácsa, amelyek a közúti biztonságot hivatottak javítani. Az Európai Parlament az év elején arról is határozott, hogy 2015 októberéig minden személyautóba és kisteherautóba be kell építeni az e-segélyhívót, amely baleset esetén automatikusan értesíti a mentõket.

Az új jogszabályok ugyanakkor nem jelentenek komoly szigorítást idehaza, mert többségük már egy ideje érvényben van Magyarországon - mondta a Kossuth Rádiónak a Magyar Autóklub fõtitkárhelyettese. Lovas Károly hozzátette: a hazai mûszaki vizsgáztatással ennek ellenére azért adódhatnak problémák, mert egyes vizsgahelyek nem tartják be a szabályokat. Ezért fordulhat elõ, hogy idehaza az egyre idõsödõ autók egyre rosszabb mûszaki állapotban közlekednek az utakon - jegyezte meg.

Az uniós döntés nyomán a jövõben a vizsgáztató rendelkezésére állnak majd olyan információk is, mint például az elõzõ vizsgán rögzített kilométer-számláló adatai. Így könnyebben ki lehet szûrni az eszköz esetleges manipulálását, amelyet az unió büntetéssel sújtható szabálysértésnek minõsít. Magyarországon azonban ez sem újdonság, hiszen a számláló adatait már a tavalyi évben is rögzíteniük kellett a vizsgáztatóknak - hangzott el a Napközben címû mûsorban.

Újdonság, hogy az uniós tagállamoknak el kell fogadniuk egymás mûszaki vizsgáit abban az esetben, ha valaki egyik uniós országból egy másikba költözik, és ott is forgalomba szeretné helyezni autóját. Bevezetik emellett a Magyarországon már ugyancsak létezõ elektronikus nyilvántartást is, amellyel a korábban jellemzõ dokumentumhamisításokat igyekeznek elkerülni.  Az új szabályozás emellett a mûszaki vizsgaközpontokkal szembeni technikai elvárások minimumát is lefekteti, így rendelkezik például arról, hogy milyen felkészültségre van szükségük a vizsgáztatóknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!