2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Legalizálta a marihuánát Argentína isForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-26 14:20:20
A döntést azután hozták meg a dél-amerikai országban, hogy perbe fogtak öt fiatalt, akiknél marihuánás cigarettákat találtak.

Legalizálta a marihuánát Argentína is


Alkotmányellenesnek nyilvánította a marihuána birtoklásának és fogyasztásának büntetését az argentin legfelsõbb bíróság szerdán.

 

A testület állásfoglalása szerint a felnõtteknek jogukban áll meghatározniuk saját életvitelüket.

A döntést azután hozták meg a dél-amerikai országban, hogy perbe fogtak öt fiatalt, akiknél marihuánás cigarettákat találtak. A bíróság megállapította, hogy "minden felnõtt dönthet a saját életvitelérõl az állam beavatkozása nélkül", ezért a "zöld" kis mennyiségû birtoklásának és fogyasztásának büntetése alkotmányba ütközik.

Azt azonban világossá tették, hogy a fûhasználat nem sérthet másokat, és továbbra sem támogatják a kábítószerek teljes legalizációját. A bíróság állásfoglalásával hírek szerint egyetért az argentin kormány is, amely hamarosan a kongresszus elé terjeszti a jelenleg érvényben lévõ, drogokkal kapcsolatos törvény módosítását.

Latin-Amerikában már több ország is lépett a legalizáció felé: Venezuela, Ecuador és Kolumbia után a legnagyobbat talán Mexikó, ahol a múlt héten még a heroin és a kokain kis mennyiségû birtoklását és fogyasztását is dekriminalizálták. Ez utóbbi országban azonban fõként az utóbbi néhány évben döbbenetes méreteket öltõ szervezett bûnözés visszaszorítását remélik a lépéstõl. A mexikóiak öt gramm marihuánát, 500 milligramm kokaint, két gramm ópiumot vagy 50 milligramm heroint tarthatnak maguknál jogi következmények nélkül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!