2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Vége az európai roamingdíjaknakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 09:15:54
Elsöprõ többséggel megszavazta az Európai Parlament azt az átfogó távközlési reformcsomagot, mely eltörli az EU-n belüli a külföldi mobilhasználat extra költségeit.

Az európai csúcspolitika évek óta küzd a nemzetközi mobilkommunikációs költségek lefaragásáért, majdnem tíz év kellett, mire a terv végül - csaknem teljesen - megvalósult.

Végleg eltörli a külföldrõl hazatelefonálás felárát az Európai Unió tagállamain belül az a jogszabály, melyet ma elsöprõ többséggel szavazott meg a nemzetközösség döntéshozó szerve, az Európai Parlament. Az európai távközlést gyökeresen átalakító reformcsomag a sokadik evolúciója annak a jogszabályi háttérnek, mely elõször 2007-ben kötelezte a mobilszolgáltatókat arra, hogy csökkentsék a roamingköltségeket a nemzetközösség tagállamain belül. Az új reformcsomagnak köszönhetõen jövõ év végétõl a belföldi és külföldi használat díjai közt nem lehet különbség, mind a hang- és SMS-, mind pedig az adatforgalmat illetõen.

Karácsonyi ajándék

A roamingdíjak teljes eltörlésének tervezett dátuma a most elfogadott jogszabály szerint 2015. december 15. Ezt követõen egyetlen, az EU-n belül mûködõ mobilszolgáltató sem számolhatna fel extra költséget a tagállamokon belüli telefonálásért, SMS-küldésért és adatforgalomért. A sokat vitatott reformcsomagot Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális portfólióért felelõs biztosa terjesztette elõ tavaly szeptemberben, többször is hangsúlyozva, hogy a csomag mielõbbi elfogadása elemi érdeke a versenytársaktól egyre inkább leszakadó nemzetközösségnek.

A most megszavazott csomagot tavaly szeptemberben ismerhette meg a nyilvánosság, és bár a jogszabálygyûjtemény a roaming szabályozása mellett több fontos, az iparág mûködésére komoly hatást gyakorló elemet tartalmaz, mégis szokatlanul gyorsan átment a jogszabályalkotási folyamaton. A digitális portfólióért felelõs biztos elõterjesztése után az Európai Tanács tavaly októberben áldását adta a csomagra, a jogszabályi implementáció elõtt azonban a szervezet idei ülésén még egyszer napirendre kerül az immár a Parlament által megszavazott jogszabály. Ekkor azonban várhatóan már nem változik érdemben a szövegezés és a tartalom, vagyis az európai roamingdíjaknak ezzel végleg búcsút mondhatnak a nemzetközösség tagállamaiban élõk.

A roamingköltségek hatósági árszabályozása egészen 2007-ig nyúlik vissza, az akkori illetékes biztos, Viviane Reding nevéhez fûzõdõ elsõ roamingrendelet még csak a perc- és SMS-díjak mérséklését tûzte ki zászlajára, késõbb, 2010-tõl azonban már az adatroaming árát is hatóságilag szabályozta az EU. Az akkori helyzetre jellemzõ volt, hogy a szabályozatlan piacon egy roming percért a szolgáltatók nem ritkán 250-600 forintot számláztak, 1 megabájtnyi adatforgalomért pedig még pár évvel ezelõtt is elõfordult, hogy több ezer forintot kellett fizetniük az ügyfeleknek. A szolgáltatók a kezdetektõl fogva hevesen tiltakoztak a roaming hatósági árszabályozása ellen, mondván a piac önszabályozó módon is képes letörni az árakat - erre azonban alaposan rácáfol, hogy az EU-n kívüli forgalom még ma is horribilis összegbe kerül.

A hatósági árszabályozás révén mára az Európai Unió tagországaiban, illetve a jogszabályi hatály alá önként betagozódó európai országokban (Norvégia, Izland és Lichtenstein) egy percnyi roaming hívásért 91,4 vagy 26,6 forintot kell fizetni, egy megabájtnyi adat ára pedig valamivel több mint 158 forint. Júliustól a jelenleg is érvényben lévõ nemzetközi rendelet értelmében ez az ár tovább csökkenhet, a végleges, forintosított összeg egy késõbbi árfolyamszámítás után válik ismertté azokban az országokban, ahol a nemzeti valuta nem az euró.

Szintén idén év közepétõl életbe kell lépjen a roaming szétválasztás intézménye is, melynél a fogyasztóknak lehetõségük lesz arra, hogy maguk válasszák ki a legkedvezõbb ajánlatot, vagyis a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerzõdést kössenek, akár a hazai mobilszolgáltatójuktól eltérõ céggel, s eközben hívószámukat megõrizzék. Az új rendszerben valahányszor a fogyasztó átlépne egy országhatárt, a telefonja az általa kiválasztott szolgáltató hálózatára kapcsolódna, anélkül, hogy ehhez bármilyen további beavatkozásra szükség lenne. A fogyasztóknak arra is lehetõségük lenne, hogy egy országba ellátogatva a helyszínen közvetlenül válasszanak mobilszolgáltatót az adattovábbításhoz. Ez a rendszer ugyanakkor jövõ év végére teljesen okafogyottá válhat, így a megvalósítása is kérdéses.

Nem lesz egyhamar páneurópai verseny

Egyes szakértõk szerint a roaming teljes eltörlése kiélezettebb versenyhez vezethet az európai mobilpiacon, ha az egyes országok lakosai más országok alacsonyabb díjú szolgáltatásaira szerzõdnek át és a külföldi operátor adott esetben kedvezõbb díjait veszik igénybe - ez azonban alapvetõen egy téves következtetésbõl indul ki. Ugyan jövõ év végétõl elméletileg minden extra költség megszûnik abban az esetben, ha valaki külföldön használja a mobilját akár hívásfogadásra, akár hívásindításra, ez azonban csak a honos hálózat irányába, illetve a honos hálózat irányából kezdeményezett hívásokra igaz.

Vagyis például ha egy magyarországi lakos osztrák SIM-et tesz a kártyafüggetlen készülékébe, akkor õ ugyan elvileg az osztrák belföldi árakon használhatja a mobilját Magyarországon is, de csak akkor, ha osztrák vezetékes-vagy mobilszámot hív. Ráadásul bármelyik ismerõse, aki magyar szolgáltatónál rendelkezik elõfizetéssel, nemzetközi tarifával fogja õt hívni, mint ahogy õ is nemzetközi díjakért tárcsázhatja a magyar SIM-mel rendelkezõ ismerõseit. Mivel az Európai Unió rendelete a nemzetközi tarifa árszintjét egyáltalán nem szabályozza, ez a trükk biztosan nem vezet majd oda, hogy a Magyar Telekom, Vodafone Magyarország vagy a Telenor Magyarország ügyfelei tömegesen elvándorolnak a környezõ országok kedvezõbb belföldi árszintet kínáló szolgáltatóihoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!