2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Több mint 63 ezer levélszavazatot számoltak megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-11 11:34:39
Már több mint 63 ezer darab levélszavazatot számoltak meg a Nemzeti Választási Irodában. A Magyarországon 2014-tõl alkalmazott, a külhoniak levélben történõ szavazására vonatkozó szabályok egyáltalán nem idegenek az uniós gyakorlattól.

A tagországok közül három kivételével valamennyiben élhetnek szavazati jogukkal azok az állampolgárok is, akik nem rendelkeznek a szavazás helyén lakcímmel.

Kerekes Sándor március végén töltötte ki a szavazólapot. Hozzá hasonlóan az országgyûlési választáson csaknem 200 ezer olyan külhoni magyar állampolgár vehetett részt. A szabadkai festõmûvész szerint megerõsítést kapott azzal, hogy õ is voksolhatott. „Nem anyagi! Nem erkölcsi, hanem emberi mivoltomat erõsítették meg ezzel, hogy én, mint külhoni állampolgár, tudok szavazni” – nyilatkozta Kerekes Sándor.

A parlamenti választáson elõször volt lehetõség arra, hogy olyanok is szavazhassanak, akiknek nincs magyarországi lakcíme. Az Európai Unió tagállamaiban azonban ez általánosnak mondható. „Azt lehet mondani, hogy akár a helyi hagyományok, akár történelmi okok miatt, de egyáltalán nem számít kivételesnek az Európai Unióban, hogy az adott ország határian túl élõ lakcímmel nem, de állampolgársággal rendelkezõ személyek részt vehetnek az adott ország országgyûlési választásain” – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetõ elemzõje.

Mindössze három olyan uniós ország van, ahol nem szavazhatnak a külföldön élõ állampolgárok, mindenhol máshol viszont igen. 16 országban pedig levélben is le lehet adni a voksokat külföldrõl.

Ausztriában sincs szükség bejelentett állandó lakcímre a voksoláshoz. „A választási törvény szerint, független attól, hogy az osztrák állampolgár Ausztriában vagy az országon kívül él, szavazhat a postai szavazólapon” - mondta az osztrák belügyi tárca osztályvezetõje.

A Híradónak nyilatkozó német férfi évek óta Budapesten él, a lakcíme is itt van. A német választási törvény értelmében mégis szavazhatott, legutóbb tavaly, levélben. „Ilyen levélformában mûködik ez Németországban, be kell jelentkeznem, hogy szeretnék választani és akkor ide elküldték a papírt, ami szükséges és azt visszaküldtem Németországba, ennyi volt” – mondta Weil Thomas.

Romániában is szavazhatnak a kettõs állampolgárok, akkor is, ha nincs ott lakcímük.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti beszédében a mostani magyarországi választás legfontosabb újdonságának nevezte, hogy a határon túli magyarok is élhettek a szavazati jogukkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!