2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
EP-választás: elindult a kampányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-11 11:46:14
Több párt már gyûjti az induláshoz szükséges aláírásokat; Magyarország összesen 21 képviselõt küldhet Brüsszelbe.

Elindult az Európai Parlamenti választás kampánya, több párt már gyûjti az induláshoz szükséges aláírásokat. Magyarország összesen 21 képviselõt küldhet Brüsszelbe - hogy melyik párt mennyit, azt a május 25-én leadott szavazatok aránya dönti el.

Szabó Zsuzsanna hétfõn kapta meg az Európai Parlamenti választásról szóló értesítõt. Elõször ki sem bontotta. Azt hitte, késve érkezett egy levél az országgyûlési választásokról. Az értesítõket hétfõn kezdte el kézbesíteni a Magyar Posta és legkésõbb április 14-ig mindenki kézhez kapja. Részt vettem az országos választáson is, elmentem szavazni és fontosnak tartom a európai parlamenti választásokon való részvételemet is, mert úgy gondolom, egyáltalán nem mindegy, hogy kik képviselnek minket az Európai Unióban” – mondta Szabó Zsuzsanna.

Magyarország harmadik alkalommal delegálhat képviselõket Brüsszelbe. Május végén azonban nem csak nálunk, hanem az unió mind a 28 tagállamában döntenek az európai parlamenti képviselõkrõl. Csak pártlistákra lehet majd szavazni. Magyarország összesen 21 képviselõt küldhet Brüsszelbe.

Többen már gyûjtik az induláshoz szükséges ajánlásokat. Így a Haza Nem Eladó Mozgalom is, amely a hatodik legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi országgyûlési választásokon. Összesen öt ezer ívet vettünk át, húszezer érvényes aláírást kell összegyûjteni, de az elõzõ tapasztalatokból már tudjuk, hogy egy 20-30 százalékkal túl kell teljesíteni” – mondta Kásler Árpád, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt elnöke.

Az MSZP is átvette már az ajánlóíveket. A párt listavezetõje arról beszélt: május végén 30 százalék feletti eredménnyel lenne elégedett, ami jobb lenne, mint a múlt vasárnapi volt. Nem vagyok hülye, tehát én is látom a múlt vasárnapi eredményeket, én azt gondolom, hogy realisztikusan 5 kötõjel 8 mandátum van abban a potenciálban, amit a szocialista párt képes elérni- nyilatkozta Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetõje.

A Jobbik is megkezdte a kampányt. A párt elnöke szerint népszavazáson kell dönteni az ország Európai Unióhoz fûzõdõ viszonyáról. Amely népszavazáson el kell érnünk azt, hogy Magyarország mozgástere bõvüljön az Európai Unión belül, akár a magyar föld megvédése szempontjából, akár a magyar vállalkozások protencionális segítése, támogatása szempontjából – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A pártelnök hozzátette: jobb eredményre számít, mint amit pártja öt évvel ezelõtt elért az EP-választáson.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!