2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Együttmûködési megállapodást írtak alá a V4 kamarai vezetõiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-13 10:45:44
A kamarai együttmûködés erõsítésérõl írtak alá megállapodást a visegrádi országok (V4) kereskedelmi és iparkamarai vezetõi csütörtökön Budapesten.

A dokumentumot Petr Kuzel, a Cseh Kereskedelmi Kamara elnöke, Andrzej Arendarski, a Lengyel Kereskedelmi Kamara elnöke, Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke írta alá.

A V4 kamarai vezetõk a megállapodásban megfogalmazták, hogy közös álláspontot alakítanak ki a gazdaságot érintõ európai uniós kérdésekben, feltárják a kölcsönösen elõnyös lehetõségeket a kiemelt ágazatokban, köztük az autóipar, elektronika, az élelmiszeripar, az energetika, a logisztika és a turizmus, az innovatív iparágak területén, támogatják a vállalkozásokat üzleti kapcsolataik bõvítésében, a beszállítói lánchoz kapcsolódásban.

Parragh László a tanácskozást követõen az MTI-nek elmondta: a kamarák elnökei aggodalmuknak adtak hangot az ukrán válságra adandó uniós válaszok miatt, amelyek érzékenyebben érinthetik a V4 országok gazdaságát a többi tagországénál.

Az ukrán termékek uniós vámmentessége pedig a V4 országok vállalatit hozhatja leginkább hátrányos helyzetbe, az energiaigényes termékek esetében ugyanis az ukrán áruk elõállítása jóval olcsóbb. Hangsúlyozta, hogy a visegrádi országoknak ugyan közös érdekük, hogy a térség sikeres legyen, ám egyúttal versenytársai is egymásnak.

A megbeszélésen Parragh László szerint kiderült, a V4 országok között Magyarország sikeresen ismerte fel a szakképzés jelentõségét, ezért a többi ország tanulmányozza a magyar példát, és szerinte hamarosan átalakítják saját szakképzésüket.

Egyetértettek abban, hogy erõs kamarákra van szükség, Csehországban és Szlovákiában tárgyalnak a teljes körû kötelezõ regisztráció bevezetésérõl. Magyarország is figyeli, hogy a kamara szervezésében milyen tapasztalatokat, eredményeket lehet átvenni - mutatott rá az MKIK elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!