2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Áttörés jöhet a gyermekétkeztetésben õsszelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-15 12:34:36
Egészségesebb és változatosabb ételeket kapnak a gyerekek az óvodában, mint négy évvel ezelõtt, derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet felmérésébõl.

A gyerekek több gyümölcsöt, zöldséget és halat kapnak, ugyanakkor kevesebb a tej és tejtermék, illetve a teljes kiõrlésû pékáru. Az intézet szerint komoly áttörést hozhat a közétkeztetési rendelet, amely várhatóan idén szeptemberben lép hatályba.

Az egyik pécsi óvoda óvónõje szerint az intézményben odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, sõt saját konyhakertjük is van.

„Hetente minden nap kapnak a gyerekek zöldséget: az étkezéssel együtt háromszor és a szülõk támogatásával annyit hoznak, hogy minden nap tudnak friss zöldárut vagy gyümölcsöt enni” – magyarázta a Híradónak hétfõn Szente Mariann, a pécsi Városközponti Óvoda óvodavezetõ-helyettese.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009 után ismét országos felmérést készített az óvodai közétkeztetésrõl, melybõl kiderült, hogy az intézményekben egészségesebb és változatosabb ételeket kaptak tavaly a gyerekek, mint négy évvel korábban. Több a gyümölcs, a zöldség és a hal az étlapon. Ugyanakkor a sófelhasználás még mindig magas, kevés a tej és tejtermék, és teljes kiõrlésû pékáru is ritkán szerepel a menüben.

A Híradónak nyilatkozó dietetikus elmondta: a nem megfelelõ gyermekkori táplálkozás komoly betegségek kialakulásához is vezethet.

„Magyarországon minden negyedik, illetve ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ez az egyik fõ probléma, amelyet meg kell elõzni. A cukorbetegségek száma egyre növekszik, gyerekkorban is. Ugyanígy a magas vérnyomásos gyerekek száma is egyre magasabb” – mutatott rá Antal Emese dietetikus.

Várhatóan szeptemberben léphet hatályba a közétkeztetési rendelet, amely óriási elõrelépés lesz a friss felmérést készítõ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet fõigazgatója szerint. A közétkeztetésben ugyanis eddig csak ajánlások voltak, vagyis hogy mennyi legyen az ételek vitamin- és ásványi anyag tartalma, amit azonban sokan nem tartottak be.

„Ezek úgynevezett tápanyagtartalmú elõírások voltak, vagyis nagyon nehezen boldogult vele a közétkeztetõ. A rendelet arról szól, hogy mennyi tejet és tejterméket adjon. Kiszámoltuk, hogy annyit kell adni, amennyi egy adott korcsoportnak fedezi a szükségletét” – részletezte Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet fõigazgatója.

Szakértõk szerint, ha egy gyerek már korán hozzászokik az egészséges táplálkozáshoz, késõbb is ilyen ételeket fog enni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!