2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Pénztárgépek – A pórul járt kereskedõk április végéig igényelhetnek támogatástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-20 10:42:45
Április 30-áig igényelhetnek állami támogatást azok a kereskedõk, akik a Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak, vagy olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek késõbb visszavonták az engedélyét.

Az online pénztárgépeket fõszabály szerint legkésõbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azon kereskedõknek, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidõket, február 28-áig lehetõségük volt erre (a kiskasszások esetén ehhez 2013. október 1-je elõtt, a nagykasszások esetén 2014. január 1-je elõtt le kellett adni a megrendelést).

A visszavont engedélyû pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltûnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek azonban a kormány 2014. április 30-áig meghosszabbította a támogatás feltételéül szabott üzembe helyezési határidõt.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január 23-án jelentette be, hogy visszavonta az Alt Cash Kft. és a Japán Cash Company Kft. egy-egy, korábban már jóváhagyott online pénztárgépének engedélyét, indoklásuk szerint mindkét típus adóelkerülésre adott volna lehetõséget az adóügyi ellenõrzõ egység (AEE) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

A Patkós-Cassa viszonteladóként kínált online pénztárgépeket, több száz megrendelõtõl vett át elõleget, utána azonban elérhetetlenné vált. Az ügyben csalás gyanújával rendõrségi nyomozás folyik.

A kormány átvállalta a befizetett elõlegeket, vételárakat, és – mint korábban bejelentették – jogi úton fellép a három pénztárgép-forgalmazó cég ellen.

A NAV április 15-én azt közölte, hogy mintegy 73 ezer online adatkapcsolatra képes pénztárgép üzemel a vállalkozásoknál. Azok a vállalkozások, amelyek megszegik az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályokat, súlyos bírságot és üzletbezárást kockáztatnak, a magánszemélyeket akár 500 ezer forintra, a gazdasági társaságokat pedig akár 1 millió forintra is büntetheti a NAV.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!