2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Stadion Debrecenben? - "Már lesz mit felmutatni”Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-28 14:37:06
Kósa Lajos polgármester nyilatkozott a tervezett stadionépítésrõl.

A Bajnokok Ligája sorozatban elért debreceni siker újra felerõsítette az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) követelményeinek megfelelõ cívisvárosi stadiont követelõk hangját, és ezúttal a méltó válasz sem maradt el.

A Levszki Szófia elleni mérkõzést követõen Orbán Viktor ex-miniszterelnök is errõl beszélt, és másnap a televíziós interjúkban Kósa Lajos polgármester sem fukarkodott az ígéretekkel. Ezek részleteirõl faggattuk hazaérkezése után, csütörtökön.

Napló: – A volt kormányfõ szerint már egyeztetett önnel egy teljesen új stadion felépítésérõl, amennyiben a Fidesz kerül hatalomra.

Kósa Lajos: – Augusztus elején – amikor megcsapta a BL-csoportkörbe jutás szele Debrecent –, beszélgettünk arról Orbán Viktorral, hogy kormányra kerülésünk esetén újra visszaemeljük a programunkba a korábban már elhatározott stadionrekonstrukciót, ami a mi esetünkben egy új felépítését jelenti. Emlékezetes, a szocialista kormányzás idején Gyurcsány Ferenc sportminiszterként jelentette ki, hogy nem kaphatunk támogatást.

Napló:
– A két sikertelen Európa-bajnoki pályázatban a debreceni aréna megépítése is szerepelt, így tervekbõl nincs hiány. Melyik valósulhat meg?

Kósa Lajos: – Egyik sem, ismét egy teljesen újat kell terveztetnünk, csak a legutóbbi helyszín, a Tócóvölgy változatlan. Az sem eldöntött, hogy mekkora lesz a befogadóképessége, most egy 20 ezres látszik a legmegfelelõbbnek, amit szükség esetén még lehet bõvíteni. Szeretném azt a téves információt cáfolni, miszerint 4,5 milliárdos lenne a költségvetés, ugyanis ez a stadion nagyságától függ, ülõhelyenként 300-500 ezer forinttal kell számolni. Emellett pár száz millió forintból a város az egyetem és Loki közösen megépíti Pallagon az utánpótlásközpontot, mert a folyamatos jó szereplés elengedhetetlen feltétele az utánpótlásnevelés, amihez 8-10 füves pálya és világítás szükséges, a Balásházy középiskola kollégiuma pedig már adott. A DVSC-TEVA sikerén felbuzdulva még több gyerek akar majd futballozni, s nekünk ezt az igényt ki kell szolgálni.

Napló: – A stadionépítést milyen konstrukcióban tervezik, mekkora önrészt kell vállalnia a városnak, és ki fogja üzemeltetni a létesítményt?

Kósa Lajos: – Magántõkét mindenképpen be kell vonnunk az elõfinanszírozáshoz, már régebben tárgyalunk olyan hazai vállalkozókkal, akik képesek elõteremteni a szükséges pénzt. Eddig mindig elakadtunk, amikor a nemzetközi szerepléshez értünk. Most már lesz mit felmutatnunk, egészen más tárgyalási pozícióba lõttek bennünket a Loki játékosok. Jó esetben jövõ tavasszal letehetjük az alapkövet, 2011-ben pedig már ott játszhat a csapat. Az üzemeltetés természetesen a város feladata lesz, mint mindenütt a világon.

Napló: – Mivel már a felvetés is politika függõ volt: mi lesz akkor, ha netalán mégsem a Fidesz kerül kormányra?

Kósa Lajos: – Erre kevés esély van, amúgy pedig mindenképpen megépítjük a stadiont.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!