2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Visszafordítható a bõr öregedéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-27 10:06:20
Kanadai kutatók megállapították, hogy rendszeres testedzéssel lassítható, sõt akár vissza is fordítható a bõr öregedése. Üröm az örömben, hogy sejtszinten ugyan mûködik a dolog, de az arcunk ettõl még nem feltétlenül tûnik majd fiatalabbnak.

Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek vagy a daganatok megelõzésében játszik fontos szerepet a rendszeres testmozgás, hanem a bõr fiatalon tartásában is - derült ki a kanadai McMaster Egyetem szakembereinek kutatásából. Mindössze heti háromszor fél óra szobabiciklizés hatására néhány hónap után akár 20-30 évet is fiatalodhatnak a bõr sejtjei – igaz, ez csak mikroszkóp alatt látszik.

Ahogy öregszünk, a bõr középsõ rétege (irha) folyamatosan vékonyodik, míg a külsõ szaruréteg vastagszik, így bõrünk idõvel egyre ráncosabb és petyhüdtebb lesz. A rendszeres testmozgás azonban gátolja ezeket a folyamatokat, így sejtszinten a bõr a mozgás hatására évtizedekkel fiatalabbnak tûnik – számolt be dr. Marc Tarnopolsky, a kutatás vezetõje az amerikai sportorvosi társaság közelmúltban rendezett éves konferenciáján.


Megáll az idõ

A mozgás bõrfiatalító hatását a szakemberek akkor ismerték fel, amikor olyan rágcsálókat tanulmányoztak, amelyeknél elõzõleg genetikailag felgyorsították az öregedés folyamatát. A vizsgált egerek egy csoportját mozgásszegény életmód jellemezte, míg társaik hetente háromszor kerékben futva „edzettek”. Az aktív életmódot élõ rágcsálóknál a szervezet egészét tekintve számos pozitívumot tapasztaltak a kutatók, de mindezek közül a legmeglepõbb a bõrre gyakorolt hatás volt: a mozgás leállította az egerek bõrének öregedését.

Az állatkísérletek eredményeit látva a kutatók embereknél is tesztelték az összefüggést. Szövetmintát vettek a fenék felsõ részének bõrébõl – azért onnan, mert ezt a területet normál esetben nem éri a nap. Mivel a napfény kifejezetten gyorsítja a bõr öregedését és ráncosodását, ezért volt szükség a napsugárzás szempontjából védett területrõl mintát venni.

 

Visszafordítható folyamat

Az emberi minták vizsgálata egészen hihetetlen eredményre jutott: nemhogy lassítható, de mikroszkopikus léptékkel testmozgással vissza is fordítható a bõr öregedése. Amikor a kutatásba bevont 65 évnél idõsebb embereket heti háromszor fél óra szobabiciklizésre kérték, bõrük sejtjei a mikroszkópos vizsgálaton már három hónap után 20-30 évvel fiatalabbnak tûntek.

Felmerül a logikus kérdés, hogy akkor miért nem „babaarcúak” az aktív életmódot élõ emberek. A kutatás vezetõje elmondta: valószínûleg a napsugárzásnak tulajdonítható, hogy bár valaki rendszeresen mozog (fut, biciklizik, túrázik, stb.) a szabad levegõn, a tükörbe nézve arca mégis ráncos vagy cserzett, holott sejtszinten esetleg évtizedekkel fiatalabb a bõre. Éppen ezért további vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a fehérjék szintjén pontosan milyen folyamatok felelõsek az öregedés visszafordításáért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!