2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A gyerekek védelme a legfontosabbForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-28 10:50:51
A január 1-jétõl megváltozott gyermekvédelmi törvény nyomán szeptembertõl kötelezõ az iskolákban és könyvtárakban is olyan szûrõprogram használata, amely gátolja a veszélyes oldalak elérését.

Az ingyenes programhoz otthon is bárki hozzáférhet majd.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke az M1 Ma reggel címû mûsorában elmondta, a hivatalnál megnõtt az ügyek száma: nõtt a jogszabály-véleményezések, az információszabadsággal kapcsolatos beadványok, valamint a konzultációs ügyek száma is. Nemcsak az ügyforgalom nõtt meg, hanem a jogellenesség megállapításának arányai is – tette hozzá. Az adatvédelmi ügyeknél tíz százalékkal, az információszabadsággal kapcsolatos esetekben pedig csaknem a duplájára nõtt azon esetek száma, amikor a hivatal szerint az adatokat ki kell adni – mondta Péterfalvi Attila.

A hivatal elnöke szerint vannak még konzultációs kérdések, hiszen több mint 20 évvel az adatvédelmi törvény hatályba lépése után sem teljesen világos mindenki elõtt, hogy mit jelent a közérdekû adat vagy a közérdekbõl nyilvános adat.

Elmondta, hogy az elõzõ évben egy hosszú távú projektet indított a hivatal, amely a Gyerekek védelme az internet káros hatásaitól – kulcs a net világához címû kiadvánnyal zárult. Megjegyezte, hogy nemrég Vastag Tamás készített hozzá egy klipet. Ezzel párhuzamosan indult hatósági eljárás is, amelyben azt vizsgálták, hogy 16 éves korhatár alatt – ez az adatvédelmi hozzájárulás alsó korhatára – milyen regisztrációk történtek internetes társkeresõ honlapokon – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke. Kiemelte, több mint hétezer ilyen regisztráció volt., amelyeket mind bírságolták és természetesen töröltettek a netrõl. Péterfalvi Attila szerint ez is azt mutatja, az adatkezelõk nem tesznek meg mindent, nincsenek beépített garanciák, hogy korhatár alatt ne lehessen regisztrálni.

Megjegyezte, hogy a kormány indított egy programot, melynek keretében ingyenes szûrõk elérésére van lehetõség. Sokszor maga a szülõ teszi fel a gyerek képét vagy adatait az internetre, ami onnét hozzáférhetõvé és leszedhetõvé válik – emelte ki. Péterfalvi Attila kihangsúlyozta, hogy attól még a gyereket sérelem éri, hogy a képeit, adatait letöltõ személyt bûncselekmény miatt elmarasztalja a bíróság. Ez a gyereken nem fog segíteni – mondta.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke az ajánlóívek és aláírások felmerült ellenõrzése kapcsán azt nyilatkozta, hogy minden adatkezelõ csak olyan adatkezeléseket folytathat, amire a törvény feljogosítja, ez kifejezetten érvényes az állami adatkezelésekre. Elmondta, a törvény azt nem szabályozza, hogy a választási irodáknak az aláírásokat bármivel össze kellene hasonlítani, vagy meg kellene gyõzõdni az ajánlóívek tartalmának a valódiságáról.

Péterfalvi Attila szerint nincs joga azt megmondani, hogy hány többes ajánlás történt, mert csak személyes adatokon keresztül juthatna el ehhez az információhoz. A hivatal vezetõje elmondta a törvény erre nem jogosítja fel a választási irodákat. Hiszen az adatbázisról, amellyel össze kellene az aláírást hasonlítani külön rendelkezni kellene – mondta. Hozzátette, a választási szervek mindent megtettek, ami jogszabályban erre õket feljogosítja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!