2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
EP-választás – Négy hét múlva lesz a voksolás MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-28 10:57:14
Négy hét múlva, a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a voksolásra jogosult több mint 8 millió választópolgár valamivel több mint tízezer hazai szavazókörben, illetve 98 külképviseleten személyesen szavazhat.

Az EP magyar tagjainak választását március 8-án írta ki Áder János köztársasági elnök.

Az EP tagjainak választásán az a mintegy nyolcmillió magyar állampolgár vehet részt, akinek Magyarországon lakóhelye van. Vagyis az országgyûlési választással ellentétben nem voksolhatnak a magyarországi pártlistákra azok a határon túl élõ magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük. Akiknek azonban közülük uniós tagállamban van a lakhelyük, az ottani EP-listákra voksolhatnak.

A magyarországi lakóhellyel rendelkezõ, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 74 ország 98 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat a magyarországi szavazás napján; az idõeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelõzõ napon, május 24-én, szombaton lesz a voksolás.

Négy héttel a szavazás elõtt több mint 1600-an jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának. Öt évvel ezelõtt a külképviseleti névjegyzékben 3841-en szerepeltek, ebbõl 3373-an el is mentek szavazni.

Az EP-választás sajátossága, hogy a Magyarországon lakóhellyel rendelkezõ uniós polgárok is szavazhatnak a magyar EP-listákra, ha kérik. A Nemzeti Választási Iroda 107 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják az EP-választáson, közülük már 4122-en jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának. Öt évvel ezelõtt 5542-en szerepeltek a névjegyzékben a szavazás napján.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással zajlik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumkiosztás az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint történik.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített ajánlása volt szükséges, a Nemzeti Választási Bizottság összesen nyolc listát vett nyilvántartásba. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kapott, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka.

A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

A szavazólapon a következõ sorrendben szerepelnek a listák: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Demokratikus Koalíció.

A megszerezhetõ mandátumok száma megegyezik az Európai Parlamentben Magyarország számára fenntartott képviselõi helyekével; a májusi választáson 21 képviselõi helyre küldhet képviselõt Magyarország.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!