2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Még gyorsabb internet jön a TelekomtólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-29 06:51:39
A Magyar Telekom, az Ericssonnal közösen, Magyarországon elsõként mutatta be a negyedik generációs mobiltelefon-hálózati technológia (4G/LTE) továbbfejlesztett változatának (LTE-Advanced) teljesítményét és a használatában rejlõ lehetõségeket Budapesten hétfõn.

Az új technológiával jelentõsen növelhetõ az LTE-hálózat kapacitása, így például a fesztiválokon nagy tömegek egyszerre használhatják a gyors internetet, és sokkal jobb minõségû képeket, videókat oszthatnak meg segítségével.

A bemutatón közölték, a szükséges feltételek (elsõsorban frekvencia és készülékek) rendelkezésre állása esetén Dél-Koreához és az Egyesült Királysághoz hasonlóan Magyarországon is megkezdõdhet a negyedik generációs mobil hálózati technológia következõ fokozatának kereskedelmi használata.

A mobil-szélessávú fejlesztést Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Walter Goldenits mûszaki vezérigazgató-helyettes és Valter D'Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régióvezetõje ismertette. Christopher Mattheisen elmondta, hogy a 4G/LTE mobil-szélessáv és annak most bemutatott következõ állomása a digitális fejlõdés egyik kulcstényezõje Európában és Magyarországon is.

Kifejtette, négy évvel ezelõtt a Telekom és az Ericsson szakemberei szintén Magyarországon, elsõként tesztelték a negyedik generációs 4G/LTE mobil technológiát, amelyet kereskedelmi szolgáltatásként a Telekom 2012 januárjától tett elérhetõvé ügyfeleinek. A 4G ma már a lakosság közel 45 százaléka számára elérhetõ, és a Telekom a tervek szerint 2015-re 80 százalékosra emeli az országos kültéri lefedettséget. Manapság egyre szélesebb körben terjednek azok az okostelefonok, videokamerák és fényképezõgépek, amelyekrõl a nagy felbontású, akár HD vagy késõbb 3D tartalmak azonnal feltölthetõk valamelyik videomegosztó oldalra.

Christopher Mattheisen elmondta, hogy 2013 eleje óta 40 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak a mobil-internethasználatban, ezen belül a jelenlegi 4G technológia használata tízszeres növekedést ért el Magyarországon. A jelenlegi rendszert 100-200 ezren használják, a Telekom az év végéig ennek többszörösére számít.

A vezérigazgató rámutatott, hogy a mostani 4G technológia által biztosított sávszélesség elegendõ ugyan a jelenlegi adatátviteli igények kielégítésére, a fejlõdés azonban nem áll meg - hangsúlyozta. A következõ években azonban ma még elképzelhetetlen adatforgalmi szükséglet jelenik meg például videofogyasztás vagy olyan alkalmazások formájában, mint a connected car, azaz az internetre kapcsolt személygépkocsi. A világon elsõként a dél-koreai SK Telecom vezette be az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatást Szöulban és két további városban. A technológia napjainkban még ritkaságszámba megy, és egyelõre még világviszonylatban is csekély azoknak az eszközöknek a száma, amelyekkel kapcsolódni lehet az LTE-Advanced hálózathoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!