2024. május 26. Vasárnap, Fülöp, Evelin.
 
Kullancsinvázió fenyeget!?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-03 22:35:47
Címkék: Bihari hírek
Van, aki szerint jogos az aggodalom, mások pedig gyógyszerlobbit emlegetnek.

Mivel nem volt fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna õket az elmúlt hónapok során, az idén fokozott számban támadnak a kullancsok. Ezért aztán még jobban érdemes figyelni a kullancscsípés megelõzéséret, amivel minimalizálható a Lyme kór veszélye. Jobb félni, mint megijedni: akkor sem dõl össze a világ, amennyiben a betegséget diagnosztizálták, ugyanis magas nyomású oxigénnel lehet segíteni a betegeken.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifõorvosi Hivatal fõosztályvezetõje szerint Magyarországon a Lyme-kór elõfordulása az utóbbi 3 évben csökkenõ tendenciát mutat.

A legmagasabb számban 2010-ben fordult elõ, akkor 2355 megbetegedést regisztráltak, tavaly pedig 1125 esetet.

Zöldi Viktor biológus, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a kullancsok ellen egyénileg kell védekezni. Túrázáskor érdemes világos színû, hosszú ujjú és szárú ruházatot viselni, riasztószereket használni, hazaérve pedig érdemes mindenkinek átvizsgálnia magát, ha pedig kullancsot talál valaki a testében, minél elõbb távolítsa el.

A nyíregyházi Síposné Tóth Ibolya futóként, erdõjáróként tart a kullancscsípéstõl:

– Régi példaként Monspart Sarolta esete van elõttem, akivel évente 3-4 futóversenyen még találkozni is szoktam. Sajnos, ez is bizonyítja, hogy lehet belõle „életre szóló” szövõdmény. Egyre riasztóbbak a híradások a kullancshelyzetrõl: évrõl évre egyre szaporábbak, veszélyesebbek az emberekre nézve, de gondolom, az állatok sem kivételek ez alól. És egyre több azon egyedek száma, melyek a veszélyes Lyme kórt hordozzák. Ezért nem szoktam a „dzsindzsásban” járni, igyekszem a megtisztított, kitaposott útvonalakat igénybe venni, és utána mosás elõtt is kirázni a ruházatomat, megnézni a testfelületemet, illetve a családtagjaimat is erre kérem. Tájfutó barátaink már gyakorlottan, hozzászokva tudják kezelni a „kullancsos találkozókat” – említette Ibolya.

Fontos tudni, hogy csak a kullancsok egy része hordoz kórokozót, és az ilyen ízeltlábúaknak is csupán egy része adja át azt vérszívása során az embernek. A patikában kapható „kullancsteszt”, amely a vért szívott kullancs Lyme-kórokozó pozitivitását képes kimutatni, nem ad száz százalékos bizonyosságot. Éppen ezért fenntartásokkal kezelendõ, hiszen nem alkalmas az ember betegségének megállapítására. Amennyiben a kullancscsípést követõen bárki betegségtüneteket (például bõrtünet, izomfájdalom, láz, fejfájás, stb.) tapasztal, forduljon orvoshoz!

– Lehet, hogy sarkosan fogalmazok, de szerintem a gyógyszerlobbi áll a kullancsinváziós fenyegetõ hadjárat mögött – állította Haraszti Béla, a Pedagógus Természetbarát Egyesület elnöke. – Ez olyan, mint amikor a zempléni túra elõtt a viperával riogatnak. Életemben egyszer találkoztam ott ilyennel, pedig jó párszor megfordultam már ott. Túlzottnak tartom a kullancsos zavarkeltést. Évek óta táboroztatok gyerekeket, úgy gondolom, hogy kellõ odafigyeléssel megelõzhetõ a baj. Ha valakin van kullancs, nincs világvége. Szakszerûen el kell távolítani, arra szükséges ügyelni, hogy ne nyomjuk össze a potrohát, hogy a fertõzõ anyagot ne eressze a bõrbe. A kullancsinvázió emlegetésével azt is elérik, hogy nem mennek az emberek sûrûn az erdõbe, viszont a kullancs inkább a réten található, és ott is az állatokon telepednek meg. Amondó vagyok: fõ az óvatosság, az elõvigyázatosság, azonban nem kell azonnal farkast kiáltani…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek