2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Van, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméter esõ esettForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-06 11:08:25
A többnapos zivataros idõszakban volt olyan terület, ahol egy nap alatt csaknem 100 milliméternyi esõ esett, máshova viszont egy cseppnyi sem jutott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írták, hogy “az elmúlt napok idõjárása az ország több pontján kialakult felhõszakadás miatt marad emlékezetes”, kis területre korlátozva igen nagy mennyiségû csapadék is elõfordult, egyes körzetekben a jégesõ is károkat okozott.

Közleményük szerint különösen az ország déli megyéiben fordult elõ, hogy egy nap alatt egy-másfél havi májusi csapadékmennyiség is lezúdult. A meteorológiai szolgálat mérõállomásain szombaton mérték a legnagyobb napi csapadékmennyiséget. Az eddig beérkezett adatok alapján a legtöbb esõ a Baranya megyei Páprádra hullott: 98,6 milliméternyi 24 óra alatt. Ezzel a május 3-ai napi csapadékrekord is megdõlt.

Szombaton napközben a zivatarfelhõk Magyarország északi területein is okoztak jelentõsebb csapadékot. A Heves megyei Verpeléten 52 milliméternyit mértek, és az esti órákban dél felõl egy kiterjedtebb csapadékzóna is elérte az országot – írták.

Vasárnap reggelig Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein szinte mindenütt 25 milliméter feletti csapadékösszeget regisztráltak. Drávaszabolcstól egészen Barcsig nagyobb területen is 50 liternél nagyobb vízmennyiség zúdult le négyzetméterenként.

Az országon belül meglehetõsen egyenlõtlen volt a csapadék eloszlása. Az Északi-középhegység egyes részein egy csepp esõ sem hullott, de az Észak-Dunántúlon is maradtak száraz területek – olvasható a meteorológiai szolgálat közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!