2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Néhány hónapon belül megszülethet az elsõ fontos engedély az új paksi blokkok létesítéséhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-07 12:33:51
Az új atomerõmûvi blokkok létesítéséhez szükséges engedélyezési eljárás elsõ fontos lépése a leendõ telephely vizsgálata és értékelése, ez az engedély az idén õszre megszülethet - hangzott el a paksi polgármesteri hivatalban.

Az Országos Atomenergia Hivatal által tartott közmeghallgatáson valamivel több mint százan gyûltek össze a paksi városháza tanácstermében. Eck József, az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. projektmenedzsment igazgatója beszámolt arról, hogy a tervezett atomerõmûvi blokkok lelendõ telephelyének vizsgálata során egyebek között földtudományi, meteorológiai, hidrológiai értékelést végeztek, értékelték a kibocsátások hatásait, az ember okozta külsõ veszélyeket.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági fõigazgató-helyettese az engedélyezés folyamatát ismertette. Hangsúlyozta, hogy a nukleáris létesítmények, így az atomerõmûvek is életciklusuk minden szakaszában folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak annak érdekében, hogy a biztonsági követelmények mindenkor teljesüljenek.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselõje az MTI-nek elmondta: több kérdésre még nem kapott választ, beleértve a blokképítéshez kapcsolódó egyéb beruházásokat, illetve azt, hogy a hûtéshez használt vizet honnan nyerik majd. Rámutatott: a paksi erõmû bõvítése olyan horderejû kérdés, amirõl az egész társadalomnak kellene döntenie.

Fichtinger Gyula, az OAH fõigazgatója az MTI-nek kifejtette, hogy az engedélyezéshez kapcsolódó követelményrendszer felülvizsgálatát 2009 kezdték el, akkor, amikor a parlament felhatalmazást adott az új atomerõmûvi blokkok létesítésének elõkészítésére. Ez a rendszer teljes mértékben megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak, összhangban van az EU elvárásaival, valamint a szomszédos országok gyakorlatával.

A telephely engedélyezése kétlépcsõs eljárás, most az elsõ szakasz zajlik. A következõben a telephely-jellemzõket értékelik. Ezt a létesítési, majd az üzembe helyezési, végül az üzemeltetési engedély követi.

Jávor Benedek, az Együtt-PM országgyûlési képviselõje, aki részt vett a közmeghallgatáson, telefonon az MTI-nek kifejtette: az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. képviselõje egy tizenegy tanulmányból álló csomagra hivatkozott, amely megalapozza a telephely-engedélyezési eljárást. Elmondása szerint kérdésére Nagy Sándor vezérigazgató azt válaszolta, hogy nem tartják pillanatnyilag elõnyösnek a nyilvánosságra hozatalát. Közölte: még ma kikéri a zrt.-tõl a tanulmányokat, amennyiben nem kapja meg, akár bírósági úton is érvényt szerez a közérdekû adatok nyilvánosságának.

Az ellenzéki politikus hozzátette: számos konkrét kérdés hangzott el a hûtõvíz megoldásával, egy dunai duzzasztómûvel, egy szivattyús energiatározóval és a hálózatfejlesztéssel kapcsolatban, mindezekre elutasító válaszokat kaptunk - mondta. A paksi atomerõmû bõvítése úgy fog megvalósulni, hogy a kormányzat, a fejlesztési minisztérium, az MVM vagy a Paksi Atomerõmû Zrt. nem tud választ adni semmilyen érdemi kérdésre - jegyezte meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!