2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Új üzemanyag-kazettával növelnék a Paksi Atomerõmû kapacitás-kihasználását, a paksi reaktorok számára kifejlesztett, 12 hónap helyett 15 hónapig használható fûtõelem magyar innováció - hangzott el az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. sajtótájékoztatóján.

A Paksi Atomerõmûben az elmúlt húsz évben egy közepes hõerõmû teljesítményével nõtt a termelés az orosz TVEL üzemanyaggyártó vállalatnak köszönhetõen.

Paks város 60-65 kilométeres körzetében megteremtené az elektromos közlekedés lehetõségét a paksi önkormányzat, erre indították el a Protheus projektet, amelyhez szeretnék megnyerni a térségben érintett többi önkormányzatot is. A negyven település polgármesterének csütörtökön tartottak tájékoztatót Pakson, elõkészítve csatlakozásukat.

A paksi atomerõmû kettes blokkján néhány óra alatt elvégezték a szükséges javítási munkát, a reaktor csütörtök 18 óra 27 perctõl ismét 100 százalékos teljesítményen üzemel - olvasható a társaság honlapján.

Bács-Kiskun megyében kezdõdött, Tolna megyében folytatódik az a 3D szeizmikus méréssorozat, ami a majdani atomerõmûvi blokkok telephely-vizsgálati programjának része. Mesterségesen keltett rezgésekkel vizsgálják a terület tulajdonságait - számoltak be sajtótájékoztatón az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. szakemberei.

A magyar kormány a paksi atomerõmû jelenlegi folyamatos üzemanyag-ellátása érdekében egy olyan alternatív szállítási konstrukció kialakításán dolgozik, amelynek keretében a nukleáris fûtõanyagot légi úton szállítanák Magyarországra - írta pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadág kedden.

Visszautasította az Alkotmánybíróság (Ab) az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erõmû állami hitelfelvétellel történõ bõvítésérõl.

Jóváhagyta a parlament hétfõn a paksi atomerõmû-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást.

A Roszatom tervei szerint az év végére befejezõdik a paksi atomerõmû két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvetõ beruházási, kereskedelmi megállapodások elõkészítése - közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfõn.

Az új atomerõmûvi blokkok létesítéséhez szükséges engedélyezési eljárás elsõ fontos lépése a leendõ telephely vizsgálata és értékelése, ez az engedély az idén õszre megszülethet - hangzott el a paksi polgármesteri hivatalban.

A Vedomosztyi és az Interfax közlése megerõsítette az orosz kormány által március 10-én jóváhagyott egyezménytervezetben szereplõ adatokat.

Az atomerõmûvek építésénél használt egységes követelményrendszert bemutató kurzust tartott Pakson az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. mint az European Utility Requirements (EUR) tagja.

Létrejön Pakson egy szakértõkbõl és intézményvezetõkbõl álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerõmû fejlesztésére - mondta el Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetõje.

Létrejön Pakson egy szakértõkbõl és intézményvezetõkbõl álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerõmû fejlesztésére - mondta el Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetõje.

A paksi erõmû bõvítésének építõipari kivitelezésében 4500, a szolgáltatói szektorral együtt mintegy hétezer ember munkájára lesz szükség a beruházás kezdetétõl tíz éven át - mondta a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek.

Jóváhagyta a paksi atomerõmû bõvítésérõl Oroszországgal kötött megállapodást a Ház csütörtökön 256 igen, 29 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A megmozdulást a MSZP, a DK, az Együtt-PM, valamint a Magyar Liberális Párt szervezte azt követõen, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Paksi Atomerõmû tervezett bõvítésérõl szóló népszavazási kezdeményezést.

Február elseje után az atomerõmû építésének, bõvítésének engedélyezése elõtt közmeghallgatást kell tartani mindazoknak, akik a hatásterületen lévõ ingatlanok tulajdonosai, illetve olyan joggal rendelkeznek az ingatlanokon, amelyet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztek. A parlament múlt év végén módosított több energetikai törvényt, ebbe került be az elõbbi szabály is.

Az Országos Atomenergia-hivatal (OAH) idei legfontosabb feladatai között van a Paksi Erõmû 2-es blokkjának üzemidõ-hosszabbítására vonatkozó engedélykérelem elbírálása, valamint a lehetséges bõvítésre való felkészülés, amelyben már van elõrelépés - mondta Fichtinger Gyula, az OAH fõigazgatója.

Mind tagállamok, mind uniós intézmények részérõl nagy érdeklõdést keltett a Magyarország és Oroszország között létrejött megállapodás a paksi atomerõmû bõvítésérõl - közölte egy név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás pénteken az MTI-vel.

Régóta folynak a tárgyalások Oroszország és Magyarország között a paksi erõmû két új reaktorblokkjának megépítésére nyújtandó orosz hitelrõl - közölte szerdán Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

A bõvítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltûnnek a magyar energiaszerkezetbõl.

A paksi atomerõmûben alkalmazott biztonságnövelõ elemzési módszert ajánlotta követendõ példának az atomerõmû-üzemeltetõk világszövetsége (WANO) tagjai számára.

A vezérigazgató szerint az újak esetében az üzemidõ 30-ról 60 évre nõ.

Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. benyújtotta a 2. blokk üzemidejének húsz évvel történõ meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az 1. blokk 2012 decemberében már megkapta a szükséges engedélyt – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

« 1. oldal »  Következő »