2024. április 27. Szombat, Zita.
 

A paksi beruházás pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû és az energiaellátás biztonsága miatt alapvetõen szükséges. Az ellenzék a Jobbikot kivéve élesen támadta, sõt törvénytelennek nevezte a beruházásról szóló törvényjavaslatot. Az LMP szerint olyan a helyzet, mintha a kormány csukott szemmel szerzõdött volna az oroszokkal.

Az ország villamosenergia-termelésének 53,6 százalékát adta a paksi atomerõmû a múlt évben, a négy blokk 15 648,6 gigawattóra villamos energiát állított elõ, ezzel a termelést tekintve a tavalyi év volt a negyedik legjobb az erõmû történetében - jelentette be Hamvas István, az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója Budapesten sajtótájékoztatón.

„Egy nagyon biztonságos, robusztus erõmû lesz a paksi telephelyen, amely minden releváns, ember által kiváltott és természeti hatást kibír majd” – fogalmazott a paksi atomerõmû bõvítéséért felelõs kormánybiztos vasárnap az M1 A Lényeg címû mûsorában. A blokkok engedélyeztethetõek lesznek az Európai Unióban is.

Az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt jóháhagyott szerzõdések a két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményû atomerõmûvi blokkra vonatkoznak.

Újabb négy modult építenek a paksi atomerõmû szomszédságában lévõ, jelenleg 20 kamrás Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT); a bõvítéshez szükséges talajcserét és a védelmi rendszer átépítését elvégezték a kijelölt területen.

Aszódi Attila kormánybiztos reményei szerint az Európai Bizottság egy éven belül döntést hoz arról, hogy a paksi atomerõmû tervezett bõvítése összhangban áll-e az állami támogatásokról szóló EU-szabályokkal.

További 20 évig üzemelhet a Paksi Atomerõmû kettes blokkja, miután egyéves eljárás eredményeként az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) megadta az engedélyt a tervezett üzemidõn túli üzemelésére. Az új engedély 2034. december 31-ig szól.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerõmû Fejlesztõ Zrt. kérelmére lefolytatta az engedélyezési eljárást és kiadta a paksi telephelyen létesítendõ új atomerõmûre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.

A Paksi Atomerõmûben az elmúlt húsz évben egy közepes hõerõmû teljesítményével nõtt a termelés az orosz TVEL üzemanyaggyártó vállalatnak köszönhetõen.

Csökkent a magyar villamosenergia-termelés, két év alatt ezer megawattal lett kisebb a hazai kapacitás - mondta az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. vezérigazgatója kedden Pakson.

A paksi bõvítésrõl szóló magyar-orosz keretmegállapodás nevesít ugyan egy bankot, mely szerepel egy szankciós listán, de nem olyan értelemben, mely érinthetné a beruházást – jelentette ki Aszódi Attila az atomerõmû teljesítményének fenntartásáért felelõs kormánybiztos.

A szükséges engedélyekkel, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, illetve az Euratom állandó felügyelete mellett szállították el a sérült paksi fûtõelemeket Ukrajnán keresztül Oroszországba - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklósnak a parlament honlapján közölt írásos válaszából kiderül az is, hogy a fûtõelemek szállításáról szóló szerzõdést már 2010-ben aláírta az Euratom illetékes szerve.

A paksi atomerõmû kettes blokkján néhány óra alatt elvégezték a szükséges javítási munkát, a reaktor csütörtök 18 óra 27 perctõl ismét 100 százalékos teljesítményen üzemel - olvasható a társaság honlapján.

Oroszországba szállították a paksi atomerõmû 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat, ezzel lezárult a meghibásodás következményeinek felszámolása - jelentette be az Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson.

A magyar kormány a paksi atomerõmû jelenlegi folyamatos üzemanyag-ellátása érdekében egy olyan alternatív szállítási konstrukció kialakításán dolgozik, amelynek keretében a nukleáris fûtõanyagot légi úton szállítanák Magyarországra - írta pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Népszabadág kedden.

Ha széleskörû nemzetközi szankciócsomag kerülne megfogalmazásra Oroszországgal szemben, az adott esetben érinthetné is a paksi bõvítési projektet – mondta Aszódi Attila kormánybiztos.

Jóváhagyta a parlament hétfõn a paksi atomerõmû-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást.

A Roszatom tervei szerint az év végére befejezõdik a paksi atomerõmû két új blokkjának megépítésével kapcsolatos alapvetõ beruházási, kereskedelmi megállapodások elõkészítése - közölte Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai cég vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfõn.

Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerõmû a hazai villamosenergia-termelés 50,7 százalékát, míg a felhasználás 36,4 százalékát biztosította tavaly, 15 370 gigawattóra áramot termelt, ezzel továbbra is a legfõbb villamosenergia-termelõ egység Magyarországon – közölte az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. szerdán közleményben az MTI-vel a társág közgyûlését követõen.

Áder János köztársasági elnök aláírta a paksi atomerõmû bõvítésérõl szóló törvényt - errõl szóló közleményét hétfõn juttatta el hivatala MTI-hez.

Jóváhagyta a paksi atomerõmû bõvítésérõl Oroszországgal kötött megállapodást a Ház csütörtökön 256 igen, 29 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

Február elseje után az atomerõmû építésének, bõvítésének engedélyezése elõtt közmeghallgatást kell tartani mindazoknak, akik a hatásterületen lévõ ingatlanok tulajdonosai, illetve olyan joggal rendelkeznek az ingatlanokon, amelyet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztek. A parlament múlt év végén módosított több energetikai törvényt, ebbe került be az elõbbi szabály is.

A bõvítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltûnnek a magyar energiaszerkezetbõl.

A paksi atomerõmûben alkalmazott biztonságnövelõ elemzési módszert ajánlotta követendõ példának az atomerõmû-üzemeltetõk világszövetsége (WANO) tagjai számára.

Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. benyújtotta a 2. blokk üzemidejének húsz évvel történõ meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az 1. blokk 2012 decemberében már megkapta a szükséges engedélyt – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

« 1. oldal »