2024. május 10. Péntek, Ármin, Pálma.
 
MVM Paks II. Zrt.: csökkent a magyar villamosenergia-termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-05 09:38:46
Csökkent a magyar villamosenergia-termelés, két év alatt ezer megawattal lett kisebb a hazai kapacitás - mondta az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. vezérigazgatója kedden Pakson.

Nagy Sándor, a Tolna Megyei Önkormányzat fejlesztési fórumán hozzátette: két éve a magyar villamosenergia-rendszer kapacitása még 10 ezer megawatt volt, ma csak 9 ezer.

A termelés 2013-ban minden hónapban kevesebb volt az elõzõ évinél, az import pedig nõtt. A tavalyi 28,2 százalékos importarány figyelmeztetõ jel a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából - jegyezte meg.

Elmondta, 2030-ban már csak 5 ezer megawatt lesz az a beépített kapacitás, abból, ami jelenleg mûködik. Eközben a villamosenergia-fogyasztás nõni fog, a Mavir Zrt. elõrejelzése 0,8-1,5 százalékos növekedést valószínûsít. A vezérigazgató szerint mintegy 12 ezer megawattnyi kapacitást kell majd ahhoz, hogy az energiarendszer stabilan mûködjön - rögzítette.

Csökkent a magyar villamosenergia-termelés, két év alatt ezer megawattal lett kisebb a hazai kapacitás - mondta az MVM Paks II. Atomerõmû-fejlesztõ Zrt. vezérigazgatója kedden Pakson. Ezt a közlése szerint 6300 megawattnyi energiát lehet az európai piacról pótolni, de probléma esetén mindenki a saját ellátásával foglalkozik - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a paksi atomerõmû két új, tervezett blokkja alkalmas lesz terheléskövetõ üzemre, 50 és 100 százalék között tudják változtatni a teljesítményüket. A terheléskövetõ üzemmód pedig lehetõvé teszi, hogy további 700 megawatt megújuló energia épüljön be a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!