2024. május 9. Csütörtök, Gergely.
 
Elszállították a paksi atomerõmû sérült üzemanyag-kazettáitForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-15 14:47:53
Oroszországba szállították a paksi atomerõmû 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat, ezzel lezárult a meghibásodás következményeinek felszámolása - jelentette be az Paksi Atomerõmû Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson.

Hamvas István az atomerõmûben tartott sajtótájékoztatón közölte: a tokozott kazettákat vasúton szállították a nukleáris fûtõanyag feldolgozását végzõ majaki üzembe.

A szállításra az elmúlt hetekben került sor, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelõen, biztonságosan megérkeztek a feldolgozó üzembe.

Az útvonal és az idõpont titkos, de a tájékoztatón annyi kiderült, hogy  a szállítás az ukrajnai konfliktussal nem érintett területen át történt.

Hamvas István emlékeztetett: 2003 áprilisában az erõmû kettes blokkjában, egy francia alvállalkozó cég hibájából történt üzemzavar.

A kettes blokkot 2004. májusban indították újra, 2007. januárban befejezõdött a sérült kazetták eltávolítása és betokozása. Végül egy ötéves folyamat során szárították, hermetizálták a kazettákat, alkalmassá téve a szállításra.

A vezérigazgató a projekt költségeirõl nem közölt adatokat, de utalt arra, a francia alvállalkozó kártérítése és az atomerõmû biztosítása együtt fedezte a kárelhárítás költségeit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!