2023. február 3. Péntek, Balázs.
 
Akár 200 forintból is jól lakhat a családForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-08 11:39:19
Már épp elfogna minket a pánik üres pénztárcánk láttán, amikor felfedezünk a zsebünkben egy kétszázast. De még így is azon gondolkodunk, vajon hogy nem fogunk éhen halni ennyi pénzbõl.

Aggodalomra azonban nincs okunk. Egyrészt azért, mert egy átlagos erõnlétnek örvendõ szervezet egyes felmérések szerint két-három hétig is kibírja élelem nélkül, másrészt pedig azért, mert most kiderül, hogyan lehet jóllakni 200 forintból.

Ahogy telnek-múlnak a napok, és sokan még mindig hiába várnak a fizetésükre (a versenyszférában dolgozók a szerzõdésüktõl függõen csak a hónap elsõ két hetében kapnak fizetést), a 700 forintos ebédmenü után idõszerûvé vált elgondolkodni azon, hogyan lehetne 200 forintból megvacsorázni. Bár sokan egészen biztosan úgy takarékoskodtak, hogy az esedékes fizetés érkezéséig sincsenek anyagi gondjaik, mégis arra gondoltunk, nem árt összeállítani egy 200 forintos menüsort is.

Olyan ételeket válogattunk, amikkel több ember is jóllakhat akár körülbelül kétszáz forintból, és van olyan is, ami inkább csak egy személyre kiadós vacsora. Így például a köménymagleves, a paradicsomleves, a tejbegríz, a tojásos nokedli vagy a császármorzsa akár családi fogás is lehet. A felvágott-péksütemény-zöldség kombináció azonban inkább egy fõre ajánlott. Legegyszerûbb persze, ha egy kiadós omlettet készítünk a hûtõben fellelhetõ összes mozdítható élelmiszerbõl, de ha egy-két dolog hiányozna a vacsorához, megmutatjuk, mit érdemes hazafelé beszerezni. Ha pedig nem lenne kedvünk fõzni, valószínûleg akkor járunk a legjobban, ha Budapesten jártunkban-keltünkben bedobunk egy 200 forintos pizza szeletet. Jó esetben van rajta hús, zöldség, csak kibírjuk vele valahogy reggelig.

Íme a 200 forintos menük:

Köménymagleves

Nem kell hozzá más, mint egy kevés liszt, köménymag, egy pici olaj, fûszerpaprika, só, bors és víz. Bár sokan csak akkor eszik, ha diétázniuk kell, kifejezetten finom, könnyû levesrõl van szó, spórolós idõszakban pedig igen hasznos. Ha van otthon maradék szikkadt kenyér, felkockázva megpiríthatjuk, és a levesbe szórva tartalmasabbá tehetjük vacsoránkat.

Kelkáposzta fõzelék

Egy kis fej kelkáposztára van szükség, no meg egy krumplira, fûszerekre. Nem lehetetlen kihozni 200 forintból, csak egy kicsit ügyeskedni kell. És nem árt, ha nem üres a spájz, és olajra, fokhagymára, vagy fûszerpaprikára nem kell külön költeni.

Tejbegríz

Összköltsége attól függ, milyen olcsón jutunk hozzá egy doboz tejhez. A tejet vízzel hígítva csalhatunk egy kicsit, hogy több adagot kapjunk. Egy kiló búzadarát már 189 forintért lehet kapni, de 4 fõre csak körülbelül 8-10 evõkanálnyira van szükségünk. Készíthetünk tejberizst is, hasonlóan olcsón megússzuk 4 fõre, cirka 300 forintból.

Palacsinta

Maga a palacsinta biztos kijön 200 forintból, a tojás darabja akciósan 30-40 forint, ahány fõre készül, annyi darabból érdemes keverni a tésztát. Lisztet keverünk hozzá, és itt is vizezhetjük a tejet, hogy abból is kevesebbre legyen szükség. Cukor, kakaó, esetleg a nagyi lekvárja remélhetõleg ott vár minket a kamra mélyén, így megúszhatjuk ezt a fogást is olcsón.

Császármorzsa

Egy tojásra, grízre, lisztre, cukorra és tejre van szükségünk hozzá. Egy fõre ez a mennyiség 200 forint alatt megvan. Amennyiben nem a grízes, magyar verziót készítjük (hanem kitartunk az eredeti bajor recept mellett), a csak lisztes verziót is kihozhatjuk ennyi pénzbõl. Hasonlóan a palacsintához porcukorral vagy házi lekvárral színesíthetjük.

Reteksaláta

Most egy csokor retek 100 forint alatt van, ezért ha könnyû salátavacsira vágynánk, egy kis hagymával, olajjal, citrommal és fûszerekkel egészséges és alakbarát ételt készíthetünk.

Joghurtos répasaláta

A répához is igen kedvezõ áron hozzá lehet jutni. Le kell reszelni egy-két darabot, egy pár csepp citromlét csavarni rá, sózni-borsozni, és ráborítani a joghurtot. Még finomabb, ha sajtot reszelünk a keverékbe, de az jócskán megnövelné a költségünket, úgyhogy a jelenlegi helyzetben inkább maradjunk a sovány változatnál.

Gombócleves fejenként 150 forintból

Hozzávalók:

4 szem közepes fõtt krumpli 20 Ft
1/2 tojás 20 Ft
6 ek sima liszt 5 Ft
1 kis fej hagyma 10 Ft
2 ek libazsír 30 Ft
2 kk piros paprika 10 Ft
2 gerezd fokhagyma 20 Ft
1/2 kk köménymag 5 Ft
só, bors 5 Ft
2 szál sárgarépa 100 Ft
15 dkg mirelit zöldbab 50 Ft
1 csokor petrezselyem 50 Ft
1 kk szárított tárkony 5 Ft
1/2 citrom leve 30 Ft
2 dl tejföl 120 Ft
1/2 szál füstölt kolbász 400 Ft

A zsíron megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Megdinszteljük a karikákra vágott sárgarépát és a zöldbabot is. Felöntötjük kb 2,5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk. Mikor felforrt, beletesszük a gombócokat. A gombóchoz megpucoljuk a héjában fõtt krumplit, majd krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük a liszttel és a tojással. Kicsit utána sózunk. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyemzöldet. Belekeverjük a tejfölt, citromlével és tárkonnyal ízesítetjük. Öt percig alacsony lángon fõzzük, majd elzárjuk a lángot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!