2024. április 27. Szombat, Zita.
 
KSH: márciusban 10,6 százalékkal nõtt az ipari termelés volumeneForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-09 08:45:23
Az idén márciusban az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte az elõzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanaphatástól megtisztított index 8,1 százalékos növekedést mutatott márciusban éves összehasonlításban, a termelés az év elsõ három hónapjában 8,4 százalékkal volt magasabb, mint 2013 azonos idõszakában.

Az elõzõ hónaphoz képest - szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazítva - a termelés márciusban 0,4 százalékkal nõtt. Schindele Miklós, a KSH fõosztályvezetõ-helyettese az adatismertetéskor elmondta: elsõsorban a jármûgyártás és exportja volt az idén a márciusi ipari termelés növekedésének a hajtóereje, de a feldolgozóipar valamennyi alágazatában növekedést mértek.

A feldolgozóiparban az export mellett a belföldi értékesítés is bõvülést mutat, az energiaszektor termelésére viszont továbbra is a csökkenés a jellemzõ, részben a kedvezõbb idõjárás, részben az olcsóbb villamosenergia-import miatt.

Az ipari termelés volumene februárban 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az elõzõ hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított ipari termelési index februárban 1,4 százalékkal emelkedett a januári 3,1 százalék után. A március havi 0,4 százalékos növekedés az idei évben a legszerényebb eddig és elmarad az egy évvel korábbi 0,5 százaléktól is. Az ipari termelés részletes márciusi adatait május 14-én teszi közzé a KSH.

Kétmilliárd euróhoz közelít a negyedéves exporttöbblet

Az export 5,1, az import 4,0 százalékkal nõtt az elsõ negyedévben a múlt év azonos idõszakához képest, a kereskedelmi mérleg többlete 286 millió euróval 1,917 milliárd euróra emelkedett - jelentette az elõzetes adatok alapján a KSH.

Márciusban a kivitel 7,4, a behozatal 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 675 millió euró exporttöbblet az elõzetes adatok szerint 34 millió euróval kisebb a tavalyinál. Az euróban számolt export és import növekedési üteme jelentõsen felgyorsult a februári 4,8, illetve 3,4 százalékról.

Márciusban elsõ becslés szerint a kivitel értéke 7,348 milliárd eurót (2291 milliárd forintot), a behozatalé 6,673 milliárd eurót (2081 milliárd forintot) tett ki. A márciusi kivitel 80, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

Az idén január-márciusban elõzetes adatok szerint a kivitel értéke 20,833 milliárd euró (6406 milliárd forint), a behozatalé 18,917 milliárd euró (5813 milliárd forint) volt.

Márciusban a forint az euróhoz képest 2,8 százalékkal gyengébb volt, a dollárhoz képest pedig 3,6 százalékkal felértékelõdött az egy évvel korábbihoz képest, ezért az export és az import különbözõ fizetõeszközökben számított növekedése eltér. Az export így forintban 10,9, dollárban 13,8 százalékkal nõtt tavaly februárhoz viszonyítva, az import 12,6, illetve 15,2 százalékkal volt több. Az elsõ negyedévben hasonló változást okozott a forint 3,9, illetve 0,1 százalékos leértékelõdése az euróhoz és a dollárhoz képest.

A külkereskedelmi termékforgalom 2014. január-márciusi részletes adatait a Statisztikai Tükörben teszi közzé a KSH június 2-án.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!