2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Tudásközpont épül cigány fiataloknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-05-11 19:22:32
Debrecen -  A szakkollégiumok több szempontból is fontos szerepet játszanak az azok munkájába bekapcsolódó fiatalok életében: segít az identitás megõrzésében, a célok mindig szem elõtt vannak, erõs társadalmi kapcsolatok jönnek létre és szilárdak maradnak a családhoz fûzõdõ viszonyok is – mondta Szabó Tünde a Semmelweis Egyetem szociológusa pénteken a Wáli István Református Cigány Szakkollégium projektbemutató délutánján a Debreceni Református Kollégiumban.

A 2011-ben alapított szakkollégium szerepe azért jelentõs – mutatott rá –, mert az adatok szerint az iskolai végzettség emelkedésével csökken a családi kapcsolatok jelentõsége a cigány értelmiség körében is, az identitás pedig mind inkább háttérbe szorul.

Az eseményen részt vett Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelõs államtitkár és Forgács István az uniós támogatással megvalósuló program menedzsere, ismert cigány véleményformáló is. Õ úgy fogalmazott, az volna a kívánatos, ha nem számítana kivételesnek, ha egy cigány családban felsõfokoktatásban tanuló gyermek van. Ezen dolgoznak a projektben és a szakkollégiumban egyaránt. Annak mûködésérõl a 26 éves, molekuláris genetikus végzettségû, jelenleg PhD. hallgató Horváth József számolt be. Arra biztatta a jelenlévõket, legyen bátorságuk felvételizni az öntevékeny egyesülésbe.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!