2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Már több mint 200 riasztás a vihar miattForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-16 09:42:48
Elsõsorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztás Somogy megyébõl jött. Az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül.

A szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tûzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) szóvivõje. Hajdu Márton elmondta: elsõsorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyébõl kapták. Jellemzõen a viharos erõsségû szél miatt kidõlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották õket.

A tûzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetõszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált. Volt ahol fa dõlt az útra, másutt vasúti felsõvezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet - tette hozzá. Az elõrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. Mint elmondta: a katasztrófavédelem mûveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közmûvet érintõ káresetek elsõbbséget élveznek. Hajdu Márton az árvízi helyzetrõl azt mondta: árvízi védekezés van a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) szóvivõje a Kossuth rádió 180 perc címû mûsorában azt mondta: a sok esõ miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják - tette hozzá. A Sajó és a Hernád mentén egyelõre elsõfokú a készültség, fokozott figyelõszolgálattal és megelõzõ munkákkal készülnek a szakemberek. Önkéntesek munkájára várhatóan nem lesz szükség - mondta Siklós Gabriella. Az OVF honlapjának adatai szerint még a Rába felsõ szakaszán és a Murán elsõfokú az árvízvédelmi készültség.

Óránkénti 141 kilométeres széllökést is mértek

A viharos idõjárás kezdete óta több helyen az óránkénti 100 kilométert is meghaladta a szél sebessége, a legerõsebb, 141 km/h sebességû széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévõ Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Csongrád megyei Kübekházán az elmúlt 24 órában 40 milliméternyi csapadék hullott.

A meteorológiai szolgálat délelõtt a honlapján közzétett összefoglalójában azt írta: az elõrejelzéseknek megfelelõen szerdán többfelé viharossá fokozódott az északi szél, amely az éjjel tovább erõsödött. A legerõsebb széllökéseket a Bakony és Balaton térségében mérték. A Balaton nyílt vízfelületén is 110 kilométer per óra fölé erõsödött az északi szél. Balatonõszödön a legerõsebb lökés eddig 118 km/h volt.

A legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott. Ott több helyen 15-20 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget mértek. Csütörtök reggelig Szegedrõl 35 milliméter körüli mennyiségrõl érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában - közölte a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a nagy mennyiségû csapadék, felhõszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerõsebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erõsséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentõs mennyiségû csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében, valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi esõ hullhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!