2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Jól gondold meg kinek adod az 1 százalékodat!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-17 13:16:41
Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat.

Sok visszaélésrõl hallani, de ma már egyre több felületen kaphatsz hiteles információt az egyes alapítványokról. Nem kis vagyonról dönthetsz, tavaly 25 milliárd forintról rendelkezhetett a magyar társadalom.

Vészesen közel a személyi jövedelemadó bevallás határideje, és ha még nem tudod, melyik civil szervezetnek és vallási intézménynek ajánlod fel 1-1 százalékodat, illene sürgõsen döntened. Alig pár napod maradt: a határidõ május 20. A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegõrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében pedig idén már tizennyolc elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

A gyakorlatban az 1 százalékos nyilatkozattétel sokféleképpen mûködhet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványának segítségével készíted el - postai vagy elektronikus úton - a bevallásodat, akkor annak egy csatolmányában (EGYSZA nyomtatvány) nyilatkozhatsz mind civil, mind pedig egyházi 1 százalékodról. De külön is postára adhatod, a bevallástól függetlenül, ha elõzõleg lemaradt volna. Arra nagyon figyelj, hogy az egyházi esetében a technikai számot (négyjegyû szám), a civilnél pedig az adószámot helyesen tüntesd fel.

Ha valaki nem rendelkezik, vagy hibásan tölti ki (legtöbb esetben ez a helytelen adószámot, illetve technikai számot jelenti) a nyilatkozatát, a pénz az állami költségvetésbe kerül. Ez utóbbi esetben az adóhatóság értesít a felajánlás elutasításáról. Egy esetben lehet utólag kérelmezni a pótlást, ha önhibádon kívül nem nyilatkoztál, ha nem te vagy a felelõs a hibáért. Amennyiben igazolni tudod vétlenségedet, akkor igazolási kérelem, melyben leírod az okokat és körülményeket, és újra elküldöd az 1+1 százalékod felajánlását. Majd az adóhatóság tájékoztat a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Tavaly csupán a 25 milliárd forint alig több mint felérõl tett a lakosság nyilatkozatot, úgyhogy érdemes figyelni a felajánláskor.

Bár évrõl évre szigorodik azon szervezetek ellenõrzése, amik ezeket az 1 százalékokat kapják, mégis vannak visszaélések. A Kormányzati Ellenõrzési Hivatal (KEHI) tájékoztatása szerint a tavalyi ellenõrzés során óriási visszaéléseket tapasztaltak például két, gyermekmentéssel foglalkozó alapítványnál. Ezek négy év alatt csaknem egymilliárd forintot kaptak, de csak kevesebb mint hetven millió forintot fordítottak a támogatottakra. A fennmaradó hatalmas összeget "lepapírozták", azaz a magáncélú, túlárazott eszközbeszerzésekrõl és tevékenységekrõl kiállított számlákkal igazolták kiadásaikat mint jogos költséget.

Egyre több lehetõség nyílik arra, hogy ellenõrzésed alatt tartsd 1 százalékod sorsát, illetve könnyen tájékozódhatsz elõre az adott intézményrõl. Ezért összegyûjtöttek néhány tippet, hogy könnyebb legyen védekezni a csalók ellen.

Tippek:

1. Ki a kizárt? Nézd meg a NAV honlapján az 1 százalék felajánlás részesedésbõl kizárt szervezeteket.

2. Ne a reklámok alapján dönts! A reklámhadjárat nem feltétlenül jelenti azt, hogy nemes a cél, vagy hogy valóban arra megy a pénz, mint amire hirdetik. Hajlamosak vagyunk azt hinni, akikrõl sokat hallunk, és elsõ helyen állnak a találati listákon a böngészõnkben, azok becsületes intézmények.

3. Személyes ismeretség, ajánlás alapján válassz! Érdemes körbekérdezni családodban, baráti körödben, kinek milyen tapasztalata van az efféle felajánlásokkal kapcsolatban. Elõfordulhat, hogy egy ismerõs közelrõl (vagy akár közvetve) ismer egy-egy szervezetet, vagy annak munkáját, így nyugodt szívvel tudja neked ajánlani.

4.Tájékozódj! Próbálj meg minél több információt szerezni az adott intézményrõl, mielõtt nekik adod a pénzed. Honlapjukon jó esetben fel vannak tüntetve a vezetõség tagjai, a dolgozók. Olvass híreket, nézz utána, nincs-e valamilyen kétes ügyben megemlítve a nevük, nincs-e összefonódás valamilyen másik rossz hírû intézménnyel.

5. Etikai Kódex. A civil szervezetek önkéntesen csatlakozhatnak az Adománygyûjtõ Szervezetek Etikai Kódexéhez. Szigorú ellenõrzésnek vetik alá õket, hogy megfelelnek-e az elvártaknak. Az alapértékek a következõk: hitelesség, törvényesség, átláthatóság, nyilvánosság. Így aki az Etikai Kódexnek megfelel garantálja, hogy az adományokat, amiket eljuttatnak hozzá, valóban arra a célra fordítja, amire ígérte.

6. Adhat.hu, nonprofit.hu, átláthatóság.eu. Itt tevékenységi kör és elhelyezkedés alapján kereshetsz az alapítványok között. A weboldalak célja, hogy csak olyan szervezetek szerepeljenek az adatbázisaikban, melyek megbízhatók, mûködésük átlátható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!